Spreek je uit, deel en inspireer!
Print blogartikel
Jullie weten misschien wel van "Het echte gesprek", waarbij een heleboel studenten toegepaste psychologie (maar liefst 600!) in gesprek gingen met ouderen. Nou, dat smaakte naar meer!
We zijn namelijk een pilot gestart waarbij studenten van Saxion ouderen coachen. En wauw, wat een succes is dat!
Er wordt aan ouderen niet vaak meer gevraagd waar ze naartoe willen in het leven?Afgelopen tijd zat ik even samen met de studenten om te reflecteren op hun gesprekken met de ouderen. En ik kan je vertellen, mijn hart maakte een sprongetje van blijdschap!
Het idee achter deze pilot is simpel: kijken of zo'n coachingstraject iets moois kan opleveren voor zowel de studenten als de ouderen. En als ik de verhalen hoor, is dat absoluut het geval. De ouderen, vaak in de 80, vinden het in het begin misschien wat lastig om stil te staan bij hun doelen. Er wordt hen niet vaak meer gevraagd waar ze naartoe willen in het leven. Ze zitten in een andere fase, maar de openheid die ze naar de studenten toe tonen, is echt bijzonder. Ze vertellen over hun leven, over afscheid nemen, over het leven in het nu, over hun kleiner wordende wereld. Maar ook over hele concrete dingen: hoe blijf ik zo lang mogelijk samen met mijn partner? Hoe blijf ik fit? Hoe blijf ik onderdeel van mijn omgeving? Hoe maak ik nieuwe keuzes en leg ik nieuwe contacten?
De studenten zijn super enthousiast. Ze merken dat de ouderen echt gemotiveerd zijn en het fijn vinden om over dingen te praten die hen echt bezighouden. Normaal gesproken oefenen de studenten hun coachingskills op medestudenten. Het is dan ook even wennen om dit met een oudere, onbekende persoon te doen. Ze merken dat de gesprekken soms wat meer tijd nodig hebben om op gang te komen en dat de doelen die gesteld worden kleiner zijn. Maar wat ze ook aangeven, is dat ze veel meer leren kijken naar wat er achter de vraag zit. Ze zien hoe belangrijk lichaamstaal en de blik van de ander zijn. Eén van de studenten zei zelfs: "Ik ben nog meer verliefd geworden op het vak coaching, wat leer ik veel van de ouderen en wat zijn ze gemotiveerd!"
In juni ronden de studenten hun coachingstraject met de ouderen af. En dat gaan we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! We gaan met z'n allen eten, napraten en proosten op dit prachtige proces – voor de ouderen én voor de studenten.Ik ben echt ontzettend trots op deze studenten. Dat ze in hun eerste jaar toegepaste psychologie al zo'n diepe duik durven nemen, verdient een dikke pluim! In september starten we weer met “het echte gesprek” in WZC Humanitas Deventer, Bloemendal en Ludgerus.
En alsof dat nog niet genoeg is, zijn we vanuit deze positieve ervaringen ook gestart met het opzetten van Voorzorgcirkels in Raalte samen met WIJZ Raalte! Hierover binnenkort meer, maar het idee is om op een soortgelijke, informele manier verbinding en ondersteuning te creëren. Spannend!