Blog

Dementie, hoe ga je ermee om?

Profielfoto van Tosca Janssens
21 juli 2023 | 3 minuten lezen

PODCAST

Ezra van Zadelhoff, Tosca Janssens en Annemarie Schouten zetten zich in hun werk in voor mantelzorgers van mensen met dementie en de professionals om hen heen. Hun werk kenmerkt zich door een genuanceerde en brede zienswijze en grote nieuwsgierigheid naar ervaringen uit de praktijk met wat bij dementie nog wél kan. 

Wat is dementie? 

In deze 1e aflevering gaat het over wat dementie nu precies is en wat het verschil met de ziekte van Alzheimer.

Hoe herken je het en hoe ga je om met mensen met dementie?

Voor en door mantelzorgers

Ezra van Zadelhoff, een van de auteurs van het boek 'Dementie, hoe ga je ermee om?' spreekt met Annemarie Schouten. Annemarie is trainer, coach en adviseur voor o.a. mantelzorgers van mensen met dementie.

https://open.spotify.com/episode/3RxizanpaVF6U1PNTzkkFX?si=548bfb8dd0ac407f

De diagnose dementie

In deze 2e aflevering gaat het over de diagnose dementie. Waarom zou je een diagnose laten stellen? En wat als je naaste met dementie geen diagnose wil laten stellen? Hoe bespreek je dat dan met elkaar? Wat is de rol van de huisarts en hoe vertel je het je omgeving als de diagnose er ligt? Ezra van Zadelhoff, een van de auteurs van het boek 'Dementie, hoe ga je ermee om?' spreekt met Annemarie Schouten. Annemarie is trainer, coach en adviseur voor o.a. mantelzorgers van mensen met dementie.

https://open.spotify.com/episode/5XhztqTpOKRgAfDBoncbMn?si=ITRW_K14TY61dM_gr2Qvsg

Hoe schakel je je omgeving in bij dementie?

In deze 3e aflevering gaat het over hoe je je omgeving betrekt bij jou en je naaste met dementie. Als mantelzorger komt er heel veel op je af. Je kunt dan best hulp gebruiken van mensen uit je omgeving. Hoe vraag je daarom en wat kan je daarbij helpen? Ezra van Zadelhoff, een van de auteurs van het boek 'Dementie, hoe ga je ermee om?' spreekt met Annemarie Schouten. Annemarie is trainer, coach en adviseur voor o.a. mantelzorgers van mensen met dementie.

https://open.spotify.com/episode/20o11kJQZIacOtOSlmPEcs?si=RVTN9hprTzyfBSGtoVKjaQ

 

Note; Ezra van Zadelhoff, Tosca Janssens en Annemarie Schouten zullen in de Deelmee kennisweek 'de wijk als houvast' op dinsdag 14 november 2023 om 15.00 uur een Webinar geven. De Webinar gaat over positieve perspectieven voor mantelzorgers, de tips, adviezen en inspiratie voor professionals om hen heen. Eind augustus in de Agenda op Deelmee.

Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje op Home - Dementie, hoe ga je er mee om? (dementiehoegajeermeeom.nl)

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties