Blog

Bewegen met een sociaal component

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
11 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Commissie Sport en Bewegen

De erkenningscommissie Sport en Bewegen heeft de interventie Sociaal Vitaal her-erkend op het niveau Effectief: eerste aanwijzingen voor effectiviteit. Met Sociaal Vitaal in Kleur kent de interventie ook een nieuwe variant, gericht op senioren met een migratieachtergrond.

Oudere migranten nemen minder vaak deel aan preventieve interventies. Over valpreventie is tot nu toe weinig bekend bij deze groepen door deze beperkte deelname. We vermoeden dat de lagere gezondheidsvaardigheden waarover deze ouderen beschikken hiermee te maken heeft.

Dit is een van de redenen om valpreventie toe te voegen aan Sociaal Vitaal in Kleur (SViK). Daarnaast wordt in dit programma structureel aandacht besteed aan gezonde voeding, door gebruik te maken van een cultuursensitief voedingsspel dat binnen het programma Samen Ouder worden is ontwikkeld en dat gebaseerd is op de schijf-van-5.

Sociaal Vitaal in Kleur heeft een aantoonbaar toename in fysieke fitheid en afname in eenzaamheid opgeleverd.

In Rotterdam, Utrecht en Amersfoort en in vele andere plaatsen zijn al positieve resultaten van dit programma te melden.

De commissie vindt Sociaal Vitaal een sympathieke interventie. “Sociaal Vitaal is veelomvattend en de commissie vindt het sterk dat dit al langere tijd op verschillende plaatsen gerealiseerd wordt. De commissie gelooft in de kracht van de interventie in de praktijk, mede door de intensiteit en opbouw van het programma, en dat het programma al lang loopt.”

Het Sociaal Vitaal-programma bestaat uit vier onderdelen:

  1. Een veelzijdig beweegprogramma,
  2. Een weerbaarheidstraining,
  3. Een sociale vaardigheidstraining en
  4. Voorlichting over verschillende gezondheids- en sociale thema’s.

Sociaal Vitaal en Sociaal Vitaal in Kleur – Kenniscentrum Sport en Bewegen

Tijdens de Webinar Sociaal Vitaal in Kleur plus nemen Shirley en Lucia de deelnemers mee en vertellen hoe zij zelf in de praktijk hier invulling aan kunnen gegeven, met veel kennis en ervaring uit de praktijk. 

Shirley Ramdas, programmaleider Sociaal Vitaal in Kleur plus bij SOMNL en belangenbehartiger ouderen bij Cosbo Utrecht. Ook trainer over verschillende onderwerpen met betrekking tot cultuursensitieve communicatie en cultuursensitief werken in zorg en welzijn.

Shirley is een ervaren adviseur op het sociale domein met een gedegen academische achtergrond.

Lucía Lameiro García is voormalig directeur Stichting Lize, kennis- en informatiecentrum Europese migranten, voormalig coördinator bij het NOOM, nu directeur/bestuurder bij SOMNL, en projectleider Toegankelijk Bankieren bij de Nederlandse Vereniging van Banken. In verschillende functies heeft ze ruime ervaring in de belangenbehartiging van ouderen met een migratieachtergrond.

 

Nieuwe variant en hererkenning voor interventie Sociaal Vitaal - Kenniscentrum Sport en Bewegen

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties