Blog

Defensie mannen

Profielfoto van Lisette Dickhoff-Evers
8 november 2023 | 1 minuut lezen

Bijeenkomsten

Gespreksgroepen, lotgenoten contact, dagverzorging, dagbehandeling en nog veel meer mogelijkheden voor mensen met de ziekte dementie. En er wordt veel gebruik van gemaakt. Tegelijkertijd zijn er mensen met dementie die heel duidelijk aangeven, ‘Daar ga ik niet naar toe!’

Out of the box & lotgenoten pur sang!

Eén van de trajectbegeleiders vertelde dat 2 cliënten absoluut niet te bewegen waren om deel te nemen aan de hierboven genoemde activiteiten. Er was niets met hen aan de hand, zij besliste en iets moeten….. , nee zij hielden de regie in eigen hand. Beide heren hadden in het verleden bij defensie gewerkt.

De trajectbegeleider zei dat het zo jammer was dat er geen gespreksgroep was waar zij zich veilig zouden voelen. Mijn antwoord was, ga uitzoeken wat mogelijk is om zo’n plek te creëren. Al heel snel bleek dat er 8 cliënten in onze regio ook een defensieachtergrond hebben.

Oud collega's 

De trajectbegeleider ging het gesprek aan met deze mannen en vroeg hen of zij interesse hadden om met oud gedienden bij elkaar te komen. En ja, praten met ‘oud’ collega’s en gelijkgestemden zagen zij wel zitten. Een ruimte was beschikbaar, het vervoer werd geregeld, eénvan de mannen kwam alleen als de trajectbegeleider hem kwam halen.

De afspraak werd gemaakt om elkaar eens in de 14 dagen te ontmoeten. Tijdens de eerste bijeenkomst stelde zij zich aan elkaar voor en het voelde direct heel vertrouwd. Eén van de deelnemers vertelde dat hij de ziekte Alzheimer had, de anderen hadden niets….

Er werd contact opgenomen met defensie en een aantal weken geleden heeft Dre van Heugten (Nuldelijns veteranen) van defensie de groep bezocht. Hij was onder de indruk van de sfeer, de gesprekken en hoe vertrouwd het tussen de deelnemers voelde.

Begeleiding of een gespreksleider is overbodig. De mannen voeren zelf het gesprek, herinneringen in overvloed en een goede sfeer.  Zij spreken elkaar aan op gedrag en luisteren. De trajectbegeleider zorgt voor de koffie en verwonderd zich over wat hij ziet en hoort. Inmiddels heeft iedereen de ziekte dementie en komen alle deelnemers met de taxi.

Lotgenoten contact pur sang. Out of the box denken kan mooie resultaten voortbrengen. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties