Artikel

Samenwerking tussen informele en professionele organisaties op het terrein van vergrijzing en ouderenzorg

Henk Geene beschrijft op een duidelijke manier hoe de zorg voor ouderen zich vanuit een historisch besef ontwikkeld heeft tot een organisatie met veel spelers. Vol wet- en regelgeving, bureaucratie, overbelaste zorgverleners en ontevreden ouderen. De ontwikkeling van kleine zorginstellingen naar grote organisaties heeft de problemen vergroot.

Profielfoto van Henk Geene
27 oktober 2022 | 2 minuten lezen

“Wonen en Zorg voor ouderen”

Ik startte het project “Wonen en Zorg voor ouderen” na een vraag van de plaatselijke KBO verenigingen. De vraag kwam dus van een informele organisatie en niet van één van de professionele organisaties. Dit is een interessant gegeven want mijn ervaring is inmiddels dat het juist de informele organisaties zijn die veel moeite hebben om hun leden te doen voorsorteren op het ouder worden.

In de eerste fase van het project betrok ik  zo veel  mogelijk andere informele organisaties bij het project. zoals  zorgcoöperaties en wijk- en dorpsraden. Deze groep organisaties ben ik later het “voorveld” gaan noemen: het veld dat vooraf gaat aan de 3 financieringsstelsels op het terrein van de ouderenzorg, te weten de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO), de Zorgverzekeringswet(ZVW) en de Wet Langdurige Zorg(WLZ).

Vrij snel na de start van het project meldden medewerkers van de woningcorporatie, de zorgorganisaties en de welzijnsorganisatie zich bij mij met de vraag of zij de bijeenkomsten met de ouderen bij mochten wonen. Ik heb hen die gelegenheid geboden met de opmerking dat zij zich vooral als toehoorders op zouden stellen. Ik wilde vooral de ouderen aan het woord hebben.

In de volgende fase ontstond steeds vaker discussie en samenspraak tussen de ouderen en de professionals. Dit was een spontane en niet van te voren bedachte ontwikkeling.

Toen de fase aanbrak van het opstellen en gaan uitvoeren van concrete plannen op het gebied van Wonen en Zorg, gingen de professionele organisaties nog een stapje verder en adopteerden de, met name in het “voorveld”  ontwikkelde plannen.

Zodoende ontstond een intensieve samenwerking tussen de informele en professionele organisaties. Tegelijkertijd maakten de professionele organisaties onderling werkafspraken. Zo kreeg de welzijnsorganisatie de belangrijke taak om medewerkers op te leiden voor het ontwikkelen van voorzorgcirkels en te zorgen voor de borging van de opgezette voorzorgcirkels. Daarnaast leverde de welkzijnsorganisatie ook de projectleider.

Deze afspraken sluiten goed aan op de wijze waarop bijvoorbeeld de welzijnsorganisatie en de thuiszorg gefinancierd worden: de productfinanciering zoals die geldt in de thuiszorg, leent zich niet makkelijk voor het dragen van de kosten van een projectleider. In het geval van de welzijnsorganisatie is toestemming van de financier, de wethouder Sociaal Domein, voldoende.

Lopende het project werd het mij steeds duidelijker dat de gevolgen van de  vergrijzing dermate groot  zijn dat deze niet enkel door de professionele partijen, maar ook niet enkel door de organisaties in het “voorveld” van een antwoord voorzien kunnen worden. Alleen door intensieve samenwerking tussen beide groeperingen, kan een adequaat antwoord op de vergrijzing geboden worden. Daarbij dienen we ons te realiseren dat zich in het “voorveld” een enorm reservoir van gezonde, vitale ouderen bevindt, dat in staat is om de zorgafhankelijke leeftijdgenoten de helpende hand te reiken. Het vinden van antwoorden op de vergrijzing ligt derhalve nog eerder in het “voorveld” dan bij de professionele organisaties, mede gezien het feit dat we nu al veel medewerkers te kort komen in de zorg, terwijl de vergrijzing de komende jaren nog gaat verdubbelen. 

Het aanspreken van het reservoir van gezonde, vitale ouderen is overigens niet eenvoudig. Daarover in de volgende artikelen meer.

Ik zal regelmatig op Deelmee publiceren over vergrijzing en ouderenzorg. De artikelen zijn verwant aan mijn laatste boek: “Voorzorgcirkels als antwoord op vergrijzing”. Het boek is te bestellen of via de e-mail henkgeene3@gmail.com of telefonisch via nummer 06 -  54 22 39 16. 

 

Nieuwsgierig naar meer informatie over de Voorzorgcirkels? 

Op dinsdag 1 november a.s. start om 15.00 uur een online gratis sessie, over de Voorzorgcirkels, sleutel tot langer thuis. Interesse hiervoor, meld je aan via bijgevoegde link https://www.deelmee.nl/kalender/activiteit/1885-voorzorgcirkels-sleutel-tot-langer-thuis

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties