Artikel

Verbindingen tussen jongeren en ouderen levert iedereen Winst op! Jong + Oud=Goud

Jong + Oud = Goud!

Profielfoto van Corinda Van Tilborg
12 juli 2023 | 2 minuten lezen

Saxion Studenten & Senioren

Ik wil jullie graag meenemen in het mooie project wat de Saxion studenten hebben gedaan voor de mensen uit de aanleunwoningen; 

De vraag kwam of ze met mij een opdracht mochten doen voor de opleiding toegepaste Psychologie. 6 leuke jonge meiden die enthousiast met mij in gesprek gingen. Samen kwamen we er aan uit dat het origineel moest zijn, respectvol, en dat we elkaar leerde kennen van mens tot mens ongeacht de leeftijd. Oprecht vanuit het hart. En wat werd het een netwerkborrel voor ouderen.

De studenten hebben gesprekken gevoerd bij de aanleunwoningen en de ontmoetingen waren hartverwarmend. Beide jong en oud stelde zich open en er kwamen bijzondere verhalen, met als doel dat de mensen in de flat elkaar beter zouden leren kennen. Niet het simpele groeten op de galerij maar een mooi gesprek over wie ben jij nu als mens. De studenten zagen dat er een hoop ouderen echt alleen zijn. Hun wereld is kleiner geworden en mensen hebben niet meer het gevoel dat ze nodig zijn.

Na de interviews spraken wij elkaar en ze waren geraakt door de gesprekken die ze hadden gevoerd. Sommige mensen waren echt in de tranen. En lieve meiden ik was zo trots op jullie hoe jullie dit hebben aangepakt en vanuit jullie jong zijn hebben benaderd.

Een oudere man vertelde zijn verhaal over zijn vrouw die overleden was en over hun leven samen, maar ook dat hij geen kinderen had en echt alleen was. Hij had onderzoek gedaan naar het ontstaan van schelpen. Met de verhuis heel veel van zijn verzameling weggedaan. En wat schetst nu de verbazing. 2 etages boven hem woont een meneer met een prachtige schelpenverzameling, ze hebben een gezamenlijke passie, schelpen en schaken. Dus we moeten deze mensen tijdens de netwerkborrel samenbrengen.

Netwerkborrel

Toen kwam de middag van de netwerkborrel, de ouderen druppelde binnen en stonden volledig open voor de input van de jongeren. Er werd veel gelachen en de introductie van het spel was verrassend voor iedereen.

Er was een spel bedacht Borrel & Babbel waarin verschillende ronden gespeeld werd op Vraag? Stelling en Dilemma… Natuurlijk waren er hapjes en drankjes en er werd druk gebabbeld en geborreld. Mensen herkende zich in elkaar en ik denk dat er werkelijk een lans geslagen is voor een natuurlijk contact. Mensen hebben afspraken met elkaar gemaakt voor ontmoeting, spelletjes en het delen van interesses.

Conclusie; de student brengt generaties dichter bij elkaar, wat zorgt voor meer wederzijds begrip en minder verdeeldheid. Beide generaties kunnen veel van elkaar leren en elkaar bijstaan. Jong + Oud = Goud!

PS; dit artikel komt vanuit het Leernetwerk de Voorzorgcirkels op Deelmee. Voorzorgcirkels zegt het het al, voor de zorg komt een cirkel maken van een netwerk in wijken en buurten. Vindt je dit ook interessant? En wil je hier meer over horen en zien, hoe wij de Voorzorgcirkels in Nederland uit rollen? Het Leernetwerk Voorzorgcirkels staat vol met ervaringen, voorbeelden, plan van aanpak en we houden geregeld een verdiepende sessie met elkaar. Vraag je lidmaatschap aan en join us. 

https://www.deelmee.nl/leernetwerkgroep/433-voorzorgcirkels-steunsystemen-voor-ouderen

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties