Artikel

3-Luik Klein geluk en de dood 1

TERUGKIJKEN WEBINAR!!!

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
24 januari 2024 | 2 minuten lezen

Het 1e deel van deze 3-luik gaat in op het persoonlijke verhaal van Maria en haar vader die dementie had en toch euthanasie kreeg. We praten ook over onze eigen associaties en ideeën ten aanzien van ziekte en dood.

Webinar 1: 'Doodgewoon, praten over de dood, een begin'.

‘Je opa had uitgezaaide darmkanker. Hij kreeg tot vijf dagen voor zijn dood de ene behandeling na de andere: chemotherapie, bestralingen. Hij heeft het allemaal ondergaan. Hij had nauwelijks nog de kracht om zijn eigen standpunt te bepalen. Je hebt hem aangemoedigd vol te houden. Uiteindelijk heeft hij de strijd verloren. Je vraagt je af: was dit het beste wat je voor hem kon doen in de laatste maanden van zijn leven?’
(Uit: Als ik er niet meer ben, Manu Keirse)

Praten over de dood …

We hebben er vaak allemaal moeite mee: de zieke is soms bang en wil zo lang mogelijk vechten om in leven te blijven; de mantelzorger wil zijn dierbare niet kwijt; artsen hebben hun eed afgelegd om te behandelen en te genezen.
In onze cultuur kunnen we ons op deze manier nauwelijks voorbereiden en dat is jammer.
Je plant alles in je leven: van je eerste kamer tot je grootste huis, van kleine projecten tot je hele loopbaan, van feestdagen tot vakantie, van gezinsuitbreiding tot erfenissen. Maar je levenseinde plannen, nadenken over de dood en alle gedachten hierover regelmatig bespreken met je geliefden, of zelfs je wensen hierover vastleggen, dat is nog niet gebruikelijk. Maar, het kan anders!
 

Terugkijken

Jullie kunnen hier kijken terug naar het 1e deel van de Webinar 'Klein geluk en de dood' die Maria Grijpma samen geeft met Monique Branse een mooie drie-delige serie over vriendelijker omgaan met de dood.

Waarom?

Omdat wij allebei weten en ervaren dat de dood minder angst oplevert, als je er 'gewoon' over kan denken, praten, delen en voorbereiden.
We gaan daarom heel laagdrempelig met elkaar in gesprek, misschien wel voor het eerst van je leven.

Maria werkte 40 jaar in de gezondheidszorg, de laatste jaren als verpleegkundige in de terminale zorg. Als de dood welkom was in de familie, als sluitstuk van dit leven, was er vrede.

De toon van het drieluik wordt vriendelijk en licht.

Podcast

Een voorproefje over mij bij twee podcasts:
1. met Egge van der Poel: https://lnkd.in/eXafkh5w
2. met Evelien Van Der Werff: https://lnkd.in/ev5f34Sx

Informatie over Monique: https://lnkd.in/eUw8UiMj

 

Veel kijk en luister plezier!

 

Interesse naar meer? Geef je dan ook op voor deel 2 en 3 van deze mooie 3-Luik. 

Deel 2 van de drieluik “Klein geluk en de dood” is op 27 februari om 13.00 uur; 3-Luik Webinar Klein geluk en de dood | Deelmee

Deel 3 van de drieluik “Klein geluk en de dood is op 26 maart om 13.00 uur; 3-Luik Webinar Klein geluk en de dood | Deelmee

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
2 reacties