Activiteit

3-Luik Webinar Klein geluk en de dood

27 februari
Dinsdag 27 februari 2024
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
5 minuten lezen

Webinar 2: 'Doodgewoon, hoe zien de laatste weken eruit'? 

De nadruk ligt in dit Webinar meer over je relationele en spirituele relatie met de dood en hoe je je daar soepeler mee kunt verhouden.

Week van de euthanasie, 5-11 februari 2024.

Blij om te kunnen aankondigen dat Christiaan Rhodius dit keer de hoofdgast is, samen met Maria Grijpma 

Maria geeft een mooie driedelige serie over vriendelijker omgaan met de dood. Waarom? Omdat de dood minder angst oplevert, als je er 'gewoon' over kan denken, praten, delen en voorbereiden. Bekend maakt bemind...
We gaan daarom heel laagdrempelig met elkaar in gesprek, misschien wel voor het eerst van je leven.

Christiaan Rhodius is arts palliatieve geneeskunde in Hospice Bardo in Hoofddorp.
Hij laat veel van zich horen in de media, met bv deze uitspraak deze maand in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: ‘Je kunt mensen helpen elkaar te vinden op het moment dat ze elkaar moeten loslaten.’

Christiaan en Maria spreken o.a. over wat hij met de Palliatieve Paradox: de schijnbare tegenstelling dat onderlinge verbondenheid helpt bij het goed loslaten.

....Hechtingsgedrag: het gedrag verandert doordat de verbinding met de moeder onder druk komt te staan. En het gedrag komt weer tot rust zodra de verbondenheid is hersteld.
Bij een naderende dood zie je zulke dingen ook. Dat is logisch als je bedenkt dat de dood een eind maakt aan de onderlinge verbondenheid. Daarbij ontstaat een bepaalde dynamiek. De een wil erover praten en de ander juist niet, of de een wordt heel claimend en de ander trekt zich terug. Alle vormen van gedrag zijn mogelijk. Je ziet vaak dat mensen dan de verbinding met elkaar verliezen. Terwijl dat juist de beste remedie is tegen de paniek die ontstaat wanneer een relatie bedreigd wordt door de dood. Het geeft de rust en veiligheid die nodig zijn om goed te kunnen loslaten. En mensen die goed hebben kunnen loslaten, kunnen makkelijker verder met hun leven nadat de ander is overleden.’

Maria heeft 40 jaar in de gezondheidszorg gewerkt, de laatste jaren als verpleegkundige in de terminale zorg. Als de dood welkom was in de familie, als sluitstuk van dit leven, was er vrede.

De toon van het drieluik is vriendelijk en licht. In dit tweede deel belichten we de dood en sterven vanuit verschillende perspectieven.
Naast korte aandacht voor het lichamelijke aspect gaan we nader in op het relationele aspect van sterven en de mogelijkheid die we daarin hebben om elkaar tot steun te zijn.
Na toelichting over ‘de palliatieve paradox’ gaan we gezamenlijk in gesprek over hoe we dit in ons eigen (werkende) leven toe kunnen passen.


 Lees & Vaktip

Aangekondigd Einde, aflevering 1 - De Paradox van het loslaten  - Hospice Bardo

Podcastmaker Silvia Bromet gaat de dood liever uit de weg. Als zij Christiaan Rhodius tegenkomt, snapt zij ook niet hoe hij zijn werk als arts palliatieve geneeskunde in hospice Bardo kan uitoefenen en iedere dag stervende mensen begeleidt. 'Aangekondigd Einde' is een driedelige documentaire podcast waarin regisseur Silvia met Christiaan op zoek gaat naar de kunst van het loslaten bij de stervende mens in hospice Bardo.

Boekrecensie 'Omdat we leven', van Christiaan Rhodius. 


Maria Grijpma, auteur en trainer Klein Geluk.

Het is fijn om inspirerende mensen te leren kennen en aan elkaar voor te stellen en samen te werken dwars door alle verbanden heen. 

Christiaan Rhodius Arts palliatieve geneeskunde in Bardo. De een wordt claimend, de ander trekt zich terug. Wat doe je als arts wanneer je dit bij patiënten ziet? Benoem het, zegt Christiaan Rhodius. 

 Linken andere en/of vervolg Webinars

Geef je voor ieder Webinar apart op en de Teamlinken worden je toegestuurd!


Dinsdag 26 maart 2024 - Deel 3 'Doodgewoon, regelzaken op een rij' met Monique Branse

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is wel verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!

Drieluik Klein Geluk voor Zorg en Welzijn
Met Klein Geluk voor de Mantelzorger (2016) schreven Maria Grijpma en Inge Jager een onmisbare gids om goed voor jezelf te zorgen als mantelzorger. Met deze praktische en inspirerende gids worden mantelzorgers uitgenodigd om gebruik te maken van alle mogelijkheden die voor hen beschikbaar zijn, zodat zij monter aan het roer blijven staan van hun eigen leven. Dit boek is vanaf september 2022 (12e druk) gebaseerd op Positieve Gezondheid en slaat daarmee de brug tussen theorie en praktijk.
Met Klein geluk als je ziek bent (2020) is een gids om goed voor jezelf te zorgen als je ziek bent. Ook dit leefstijlboek is gebaseerd op de 6 pijlers van Positieve Gezondheid. De grondlegger hiervan, Machteld Huber schreef het voorwoord. Ziek worden, overkomt je. Het is noodzaak om goed voor jezelf te (blijven) zorgen, om gezond te blijven ondanks je aandoening.
Klein geluk voor de zorg (2021) Met dit 3e deel voor zorgprofessionals, is de driehoek compleet. Nu heeft iedereen een eigen boek, iedereen is veerkrachtig voor optimale samenwerking!

Informatie boeken, workshops, lezingen: www.kleingeluk.nu