Activiteit

3-Luik Webinar Klein geluk en de dood

26 maart
Dinsdag 26 maart 2024
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Ellen Zomer
4 minuten lezen

Het 3e deel van deze 3-luik gaat in op alle regelzaken vooraf en achteraf, zoals bank, notaris, erfenis, uitvaart en belasting.

Webinar 3: 'Doodgewoon, regelzaken op een rij'.


‘Je opa had uitgezaaide darmkanker. Hij kreeg tot vijf dagen voor zijn dood de ene behandeling na de andere: chemotherapie, bestralingen. Hij heeft het allemaal ondergaan. Hij had nauwelijks nog de kracht om zijn eigen standpunt te bepalen. Je hebt hem aangemoedigd vol te houden. Uiteindelijk heeft hij de strijd verloren. Je vraagt je af: was dit het beste wat je voor hem kon doen in de laatste maanden van zijn leven?’
(Uit: Als ik er niet meer ben, Manu Keirse)

Praten over de dood …

We hebben er vaak allemaal moeite mee: de zieke is soms bang en wil zo lang mogelijk vechten om in leven te blijven; de mantelzorger wil zijn dierbare niet kwijt; artsen hebben hun eed afgelegd om te behandelen en te genezen.
In onze cultuur kunnen we ons op deze manier nauwelijks voorbereiden en dat is jammer.
Je plant alles in je leven: van je eerste kamer tot je grootste huis, van kleine projecten tot je hele loopbaan, van feestdagen tot vakantie, van gezinsuitbreiding tot erfenissen. Maar je levenseinde plannen, nadenken over de dood en alle gedachten hierover regelmatig bespreken met je geliefden, of zelfs je wensen hierover vastleggen, dat is nog niet gebruikelijk. Maar, het kan anders!

Toen ik nog verpleegkundige in de terminale thuiszorg was, maakte de dood het de families niet altijd makkelijk. Maar als de zaken goed geregeld waren en de dood geen taboe, was er openheid, vriendelijkheid, contact en won de liefde van angst. Ik heb dat ook meegemaakt met mijn ouders.

Doel van de Webinar-serie:

  • Kernwoorden: praktisch, laagdrempelig, veerkracht, eigen regie.
  • Vertrouwd raken met praten over afscheid en dood.
  • Nadenken over passende zorg in jouw situatie/netwerk.
  • Je zaken goed regelen, bijvoorbeeld bankzaken en een wilsverklaring.
  • Uitwisselen van nuttige kennis, boeken, websites i.v.m. de laatste levensfase.
  • Uitbreiding van deze serie zeer goed mogelijk! Gastsprekers en ervaringsdeskundigen zijn welkom.

Maria Grijpma, auteur en trainer Klein Geluk.

Maria werkte 40 jaar in de gezondheidszorg en het onderwijs. De laatste zeven jaar was zij verpleegkundige in de terminale thuiszorg. Dankbaar om op de rand van leven en dood een poortwachter te mogen zijn. Om gezondheidsredenen moest zij daar helaas mee stoppen in de herfst van 2019. Maria houdt van de magie van het leven en ook van zingen, van klein geluk, stilte en buiten zijn.
Zij houdt van haar man, kinderen en kleinkinderen, het strand en de zee van Texel en van de hoge bergen van de Himalaya in Nepal waar zij in totaal zes keer rond trok.
In 2019 is Maria tevreden 60 jaar geworden en dat is goud waard.

Het is fijn om inspirerende mensen te leren kennen en aan elkaar voor te stellen en samen te werken dwars door alle verbanden heen. 

Pieter Hasenaar vertelt over Registor

Levensverklaring, wensen rondom overlijden, administratie, foto's wat moet ik doen met de soms lastige keuzes. Pieter vertelt over hoe Registor hiermee omgaat. 

Gastspreker in dit Webinar Monique Branse  Maatwerk begeleiding voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Spreker-Gastdocent-Uitvaart Inspirator. Trainer voor zorg- en welzijn professionals, vrijwilligers. Website De Laatste Levensfase - Jouw Laatste Levensfase

In de laatste levensfase komt er heel veel op je af. Waar kun je allemaal mee te maken krijgen? Voor welke keuzes kom je te staan? Hoe kun je van deze periode een waardevolle en liefdevolle tijd maken, samen met je dierbaren?

 

 Linken andere en/of vervolg Webinars:

Geef je voor ieder Webinar apart op en de Teamlinken worden je toegestuurd!

Dinsdag 23 januari 2024 - Deel 1: 'Doodgewoon, praten over de dood, een begin'
Dinsdag 27 februari 2024 - Deel 2 'Doodgewoon, hoe zien de laatste weken eruit'?  

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is wel verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!

Drieluik Klein Geluk voor Zorg en Welzijn

Met Klein Geluk voor de Mantelzorger (2016) schreven Maria Grijpma en Inge Jager een onmisbare gids om goed voor jezelf te zorgen als mantelzorger. Met deze praktische en inspirerende gids worden mantelzorgers uitgenodigd om gebruik te maken van alle mogelijkheden die voor hen beschikbaar zijn, zodat zij monter aan het roer blijven staan van hun eigen leven. Dit boek is vanaf september 2022 (12e druk) gebaseerd op Positieve Gezondheid en slaat daarmee de brug tussen theorie en praktijk.
Met Klein geluk als je ziek bent (2020) is een gids om goed voor jezelf te zorgen als je ziek bent. Ook dit leefstijlboek is gebaseerd op de 6 pijlers van Positieve Gezondheid. De grondlegger hiervan, Machteld Huber schreef het voorwoord. Ziek worden, overkomt je. Het is noodzaak om goed voor jezelf te (blijven) zorgen, om gezond te blijven ondanks je aandoening.
Klein geluk voor de zorg (2021) Met dit 3e deel voor zorgprofessionals, is de driehoek compleet. Nu heeft iedereen een eigen boek, iedereen is veerkrachtig voor optimale samenwerking!

Informatie boeken, workshops, lezingen: www.kleingeluk.nu