Artikel

Voorzorgcirkels; Koffieleuten over prettig ouder worden in Salland

Met de theepot Salland in!

Profielfoto van Corinda Van Tilborg
25 juli 2023 | 2 minuten lezen

Koffieleuten over prettig ouder worden in Salland

Vandaag heb ik een bijeenkomst gehad met de ouderen van de aanleunwoningen naast WZC Humanitas Deventer onder het genot van koffie met iets lekkers en daarna een drankje en een hapje hebben we lekker “geleuterd over ouder worden in Salland” Daarbij heb ik als  leidraad gebruikt de gesprekskaarten van Actiz waarin een breed scala van verschillende vragen aan bod komen zoals o.a. ;

  • Wanneer ben je oud, wat betekent oud zijn eigenlijk?
  • Hoe zie jij  de weg naar ouder worden?
  • Hoe denk jij dat de zorg voor ouderen eruit zie in 2040?

Deze drie vragen waren al genoeg gesprekstof en het opvallende is hoe weinig mensen weten van die grote veranderingen. Ondanks de informatie die ze van mij in regelmaat hebben gehad in het stukje bewustwording over de veranderende zorg, staan ze hier toch meer in van het zal mijn tijd wel duren. We hebben het hier over de generatie van 80 jaar en ouder. Het is wel belangrijk om deze waardevolle gesprekken te blijven voeren en ruimte te creëren voor het delen van ervaringen en gedachten over ouder worden en de veranderingen in de zorg.  Het is begrijpelijk dat veel ouderen wellicht terughoudend zijn of denken dat de veranderingen in de zorg hun tijd wel zullen duren vooral als ze de leeftijd van 80 jaar en ouder hebben bereikt. In het gesprek hierover kwam het volgende echt naar voren;

  • Generatiekloof; De generatie van 80 jaar en ouder is opgegroeid in een tijd waarin de zorg en de levensomstandigheden anders waren dan nu en hierdoor kan het moeilijk zijn om de omvang en de snelheid van de veranderingen te bevatten.
  • Onzekerheid; Oudere vragen zich af hoe deze veranderingen hun leven zullen beïnvloeden  en hoeveel controle ze nog zullen hebben over hun zorg en welzijn.
  • Vertrouwdheid met bestaande zorgsystemen;  Ouderen van deze generatie zijn vaak vertrouwd met de traditionele zorgsystemen en kunnen terughoudend zijn om over te stappen op een nieuwe benadering, zelfs als deze beter kunnen aansluiten bij hun behoeften.

Het gebruik van de theepot met de gesprekskaarten van Actiz werd positief ontvangen. Het zorgde voor een begeleidde discussie waar je in delen de belangrijke onderwerpen aan bod kunt laten komen. Ik zal de theepot en de vraagkaarten meerdere keren gebruiken om hiermee bij te dragen aan het vergroten van bewustwording over de veranderde zorg en het betrekken van deze ouderen bij deze gesprekken zal een belangrijke stap zijn in het begrijpen van hun behoeften en wensen.

Hoewel sommige ouderen misschien nog niet volledig openstaan voor de veranderingen, zullen dit soort bijeenkomsten en gesprekken in de loop van de tijd bijdragen aan een groter bewustzijn en begrip. Het is belangrijk om hier zelf geduldig te zijn en dat je hen de tijd geeft om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, terwijl je blijft luisteren naar hun zorgen en behoeften. In de veranderingen is het altijd een questie van lange adem.

Het is een vorm ( tool) die je kunt gebruiken om zo ouderen betrekken bij het vormgeven van de zorg voor de toekomst wat van groot belang is, omdat zij waardevolle inzichten kunnen bieden over wat voor hen het meest belangrijk is in de zorgverlening.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
8 reacties