Artikel

Benoem gevoelens met Emotiekaarten

Profielfoto van Lodewijk Koster
13 februari 2024 | 1 minuut lezen

Emoties, groot en klein, kunnen heel veel impact hebben. Vaak schamen we ons voor onze gevoelens. Erkennen dat je ze hebt is soms al een grote stap, maar erover praten is voor veel mensen moeilijk.

Emotiekaarten bestaan er in allerlei soorten en maten. Nu is er een kaartenset getekend in een toegankelijke cartoonstijl, en die bestond nog niet. De kaarten verschillen op een aantal punten met de meeste andere kaartensets die op de markt zijn.

  • De afgebeelde illustraties laten van een emotie niet alleen de gezichtsuitdrukking zien, maar ook de bijbehorende lichaamshouding. Lichaamstaal is bij emoties en gevoelens namelijk net zo belangrijk als de mimiek.
  • De kaartenset bevat ruim 60 emoties en gevoelens. Dat is het dubbele aantal kaarten in vergelijking met andere sets.
  • De kaarten zijn getekend in een herkenbare en heldere cartoonstijl. Ze hebben geen stipjes als ogen of ledematen die alleen maar bestaan uit lijntjes. Het zijn herkenbare figuurtjes van vlees en bloed.

De kaartenset met daarop afgebeelde emoties helpen om gevoelens te uiten. Zelfs zonder woorden! Je kunt ze namelijk aanwijzen!

Hoe kun je deze kaarten gebruiken? Volg vooral je gevoel!
Want voor deze kaartenset van emoties zijn geen spelregels opgesteld. Zet de emotiekaarten naar eigen inzicht in. Hanteer je als hulpverlener wél een methode dan passen deze emotiekaarten daar heel goed bij. Gebruik je geen hulpverlening- of behandelmethode dan kun je ze naar eigen behoefte toepassen.

De kaarten zijn breed inzetbaar, niet alleen bij volwassen maar zeker ook bij kinderen en bij mensen die de Nederlandse taal niet (goed) machtig zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan laaggeletterden, asielzoekers en vluchtelingen of kinderen die (nog) niet kunnen lezen. Eén open kaart kan al het begin zijn van een goed gesprek.

Organisaties waar je deze emotiekaarten goed kunt toepassen zijn bijvoorbeeld basis- en middelbare scholen, jeugdinstellingen, gevangenissen, zorginstellingen, mediation praktijken en binnen je eigen gezin.

Dus ben je hulpverlener, docent, psycholoog, trainer, mediator, vertrouwenspersoon, coach, jeugdwerker, ouder, verzorger en voer je regelmatig gesprekken over emoties en gevoelens? Dan is deze kaartenset geschikt voor jou!

De kaartenset is vanaf nu te bestellen via de website van Loko Cartoons ,de maker van deze kaartenset: https://www.lokocartoons.nl/emotiekaarten/.

 

Lodewijk Koster
Loko Cartoons

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties