Blog

Vriendelijker met de dood omgaan

'Stel jij bent vanaf morgen Minister-President van Nederland, wat zou je dan veranderen?'
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
5 februari 2024 | 2 minuten lezen

Podcast door Evelien van der Werff

'Ik wil het graag hebben over de dood', zegt Maria met stralende ogen.

'Ja maar Maria, deze podcast gaat over het oppakken van de draad van het leven dan wil je het toch niet hebben over de dood?' We besluiten om een aflevering te maken over hoe je goed voor jezelf kan zorgen in een situatie die niet fijn is. Aan het einde van die aflevering vraag ik aan Maria: 'Stel jij bent vanaf morgen Minister-President van Nederland, wat zou je dan veranderen?' Maria aarzelt niet en zegt: 'Ik zou ervoor zorgen dat we vriendelijker met de dood om zouden gaan.' Dus.

Na het opnemen van deze podcast begrijp ik haar wens.

Voorbereiden en open staan, dan praat je makkelijker over de dood

 

Over Koetjes & Kanker - Vriendelijker praten over de dood

Deze podcast is geplaatst naar aanleiding van het Webinar 'Klein geluk en de dood' van dinsdag 27 februari jl., waarin Maria, Christiaan Rodius als gastspreker had. Christiaan nam ons mee aan de hand van hechtingsproblematiek. De dood is namelijk een grote bedreiging voor de relatie en daarom dus extra belangrijk om verbonden te blijven. Dat vereist nabijheid. En dat vraagt weer om een vriendelijke relatie met de dood. 

Deel 3 van dit mooie drie-luik Klein geluk en de dood is op 26 maart https://www.deelmee.nl/kalender/activiteit/2439-3-luik-webinar-klein-geluk-en-de-dood
 

Evelien van der Werff  

Zij overleefde twee keer borstkanker en heeft in 2021 het roer omgegooid. Ze stopte na 34 jaar vliegen met haar baan als stewardess bij de KLM om een creatieve bijdrage te leveren aan de wereld van kanker. Ze schreef 2 boeken ⁠⁠⁠⁠⁠'Routeplanner door de jungle van kanker'⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠'Dit boek brengt geluk.'⁠⁠⁠⁠⁠  en lanceerde 'De Gezonde Muts.' ⁠⁠⁠⁠www.degezondemuts.com⁠

Meer over Evelien vind je op ⁠⁠⁠⁠www.evelienvanderwerff.info⁠⁠⁠⁠

 Maria Grijpma

Maria werkte lang in de gezondheidszorg en het onderwijs, van 2012-2019 als verpleegkundige in de terminale thuiszorg. Om gezondheidsredenen moest zij daar helaas mee stoppen, herfst 2019. Lees het artkel Afscheid van de verpleging

Zij schreef met Inge Jager 'Handboek voor klein geluk' (2012), 'Klein geluk voor de mantelzorger' (2016),  'Klein geluk als je ziek bent'(2020) en 'Klein geluk voor de zorg' (2021). Zij geven workshops en trainingen via (mantel)zorgorganisaties en gemeenten in Nederland en Vlaanderen.

Meer over Maria vind je op http://www.mooiemorgen.nl/ en op https://www.kleingeluk.nu/

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties
Profielfoto van Hermien de Haan
2 maanden geleden
Profielfoto van Hermien de Haan
2 maanden geleden

Wat fijn dat hier op Deelmee gesproken wordt over dit beladen onderwerp. Ik heb afgelopen week een set gratis gesprekskaarten besteld. Met deze kaarten kun je juist dit gesprek over de dood en de keuzes die je (nog) wil maken samen bespreken. Er zitten vragen in waar ik zelf niet aan zou denken, om dit onderwerp ook te bespreken. 

Het begin van een waardevol gesprek

Kiezen & Delen is een spel vol dilemma’s, stellingen en vragen over het leven, ziek zijn en de dood. Het kan door iedereen gespeeld worden. Of je nu jong of oud bent, gezond of (ongeneeslijk) ziek. Want praten over het leven en de dood is voor iedereen zinvol. Hopelijk helpen deze vragen je om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt. En om die keuzes te delen met je naasten en/of zorgverlener.

Dit spel is gemaakt door: Nationaal programma palliatieve zorg II, samen met KWF

Dit gratis spel is te bestelen op: Kiezen & Delen (kiezenendelen.nu)