Praktijkvoorbeeld

Preventiemedewerkers huiselijk geweld en kindermishandeling

Een praktijkvoorbeeld uit gemeente Amsterdam

In dit praktijkvoorbeeld wordt ingegaan op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in de gemeente Amsterdam. Huiselijk geweld bedreigt de veiligheid en heeft een grote langdurige invloed op betrokkenen en omgeving. De gemeente ontwikkelt beleid voor de Amsterdamse aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. Naast lichamelijk, psychisch en/of seksueel geweld vallen ook (ex-)partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling, kind-oudergeweld, eergerelateerd geweld en huwelijksdwang en achterlating binnen de definitie.

Kinderen die opgroeien met geweld lopen een groot risico om later pleger en/of slachtoffer te worden. Het duurt lang en kost heel veel energie voordat de nare ervaringen enigszins zijn verwerkt. Maar de meest kwetsbare groep komt daar vaak niet eens aan toe. Zij hebben moeite om weer een gewoon leven te leiden. Alle ondersteuning is dan ook welkom om slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling weerbaarder te maken zodat ze beter in staat zijn een normaal leven te leiden.

Cijfers

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) schat dat in Amsterdam ongeveer 8.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar slachtoffer zijn van geweld, bijvoorbeeld fysieke en/of psychische mishandeling en/of verwaarlozing, seksueel misbruik. Of ze zijn getuige van huiselijk geweld.

De GGD heeft onderzoek gedaan naar de prevalentie en de geografische spreiding van huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Amsterdam-Amstelland. Enkele conclusies: bijna 3% van de volwassen Amsterdammers en ruim 2% van de inwoners in de regiogemeenten is de voorafgaande vijf jaar slachtoffer geweest van huiselijk geweld, dat zijn ongeveer 18.000 inwoners in de regio. Uit ander onderzoek blijkt dat 3% van de jongeren in het voortgezet onderwijs nu of vroeger slachtoffer is geweest van kindermishandeling. Voor de regiogemeenten is dat 4%.

Amsterdamse aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

In Amsterdam heeft elk stadsdeel een eigen preventiemedewerker huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij gaan de buurt in en leggen contact met bewoners en professionals. Zij zoeken naar mogelijkheden om huiselijk geweld bespreekbaar te maken en de drempel naar hulp te verlagen. Zij inventariseren wat bewoners willen en wat in een buurt nodig is. Afhankelijk van deze wensen organiseren zij dan bijvoorbeeld een voorlichting, een dialoog, een theatervoorstelling, deskundigheidsbevordering, een uitwisseling of een conferentie over dit onderwerp.

Gebiedsgerichte werkwijze

Gebiedsgerichte preventie betekent: gevoel krijgen voor wat er speelt in de wijk en aansluiten bij wat er al gebeurt. De preventiemedewerkers zoeken steeds aansluiting bij andere partijen om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Initiatieven vanuit de buurt op gebied van preventie kunnen zij ondersteunen en faciliteren. Zij nodigen alle bewoners en professionals met een initiatief op dit terrein met nadruk uit om contact te zoeken.

Inbedding in de gemeentelijke organisatie

De preventiemedewerkers werken bij verschillende organisaties (Centram, Dynamo en gemeente Amsterdam). Inhoudelijk stuurt de Afdeling Zorg van de gemeente de medewerkers aan. De gebiedsgerichte speerpunten worden door de afdeling Zorg gebundeld op basis van input uit de stadsdelen. De preventiemedewerkers werken samen met de stadsdeelorganisaties en de uitvoerders van maatschappelijke dienstverlening en welzijn.

Onderscheid met Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor vragen en meldingen rond huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis geeft antwoord op vragen en zetten meldingen en hulpvragen door naar hulpverlening of opvang. Bij Veilig Thuis werken ook preventiemedewerkers, maar deze werken niet gebiedsgericht. Zij richten zich op “algemene” preventie. Dat wil zeggen: preventie voor de hele bevolking. Zij organiseren campagnes en bijeenkomsten op stedelijk niveau. Ook verzorgen zij op aanvraag voorlichting over Veilig Thuis en huiselijk geweld.

Preventie-activiteiten in uw buurt

Is huiselijk geweld of kindermishandeling in de buurt waar u als professional werkt een thema? Wilt u iets doen op dit gebied als bewoner, vrijwilligersorganisatie of professional waar u hulp bij zoekt? Neem dan contact op met de gebiedsgerichte preventiemedewerker uit uw stadsdeel. U vindt ze hieronder.

Meer weten? 

Dit praktijkvoorbeeld is origineel gepubliceerd op de website van gemeente Amsterdam. Voor meer informatie over de Amsterdamse aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, bezoek de website van gemeente Amsterdam en ga met elkaar in gesprek. Hoe wordt huiselijk geweld en kindermishandeling bij jullie op buurtniveau aangepakt?

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties