Praktijkvoorbeeld

Niet willen douchen?

10 mogelijke redenen...

In de zorg voor mensen met dementie is douchen vaak een van de grootste uitdagingen. Waarom? 

🔸Ze denken dat ze al gedoucht hebben. Hun korte termijn geheugen laat ze in de steek. Vroeger douchten ze gelijk bij het opstaan. Nu zijn ze al aangekleed, dus zullen ze wel gedoucht hebben. Ze geloven dit vaak echt.

🔸Ze denken dat ze geen douche nodig hebben. Waarom zouden ze douchen? Waar wij met een gezond brein kunnen beredeneren waarom het nodig is om te douchen, lukt dit bij dementie vaak niet meer. 

🔸Ze hebben het koud of associëren douchen met kou. 

🔸Ze zijn bang. Bang voor het onbekende, bang om te douchen of bang om te vallen. Hoe dan ook roept douchen angst op.

🔸Ze zijn preuts. Het is nogal wat om je uit te moeten kleden voor iemand die je misschien niet goed (her)kent. Veel mensen zijn helemaal niet gewend om naakt ze zijn voor iemand anders dan hun partner. 

🔸Ze schamen zich. Veel mensen met dementie voelen wel dat het allemaal niet meer goed lukt, maar schamen zich er zo voor dat ze hulp nodig hebben dat ze dat liever vermijden.

🔸Ze raken verward. Niet weten wat er van je verwacht wordt of niet snappen waarom nu juist deze vraag wordt gesteld kan zorgen voor verwarring.

🔸Ze denken geen hulp nodig te hebben. Als je alles altijd zelf hebt gedaan en je niet goed doorhebt dat je het zelf niet meer kunt, dan snap je niet dat iemand zegt dat hij of zij je helpt. Je hebt helemaal geen hulp nodig!

🔸Ze hebben een verstoorde prikkelverwerking. Bij mensen met dementie komen prikkels vaak anders binnen dan bij een gezond brein. Douchen kan zorgen voor overprikkeling. Het water op de huid, het geluid, de handelingen, de temperatuur en de instructies zijn allemaal prikkels die verwerkt moeten worden. Maar ook de vraag om mee te gaan douchen en misschien het continue aandringen kan zorgen voor teveel prikkels. 

🔸Vermoeidheid komt veel voor bij dementie. Door de verstoorde prikkelverwerking is gewoon rustig zitten soms al vermoeiend. Douchen is helemaal een inspannende aangelegenheid die vaak veel energie kost. Als je het gevoel hebt die energie niet te hebben en opziet tegen zo’n enorme activiteit is weigeren soms de beste optie. 

Als je weet waar de weigering vandaag komt kun je je benadering daarop aanpassen. 

💡Voor tips over o.a. douchen bij dementie volg Freya Flach en Hanneke van de Pol op LinkedIn en op Insta en FB onder Zeg JA bij dementie of bestel het gelijknamige boek: https://www.zegjabijdementie.nl/handboek-dementie/

 

 Kijk & Vaktip Op 19 maart a.s. geven Hanneke van de Pol  en Freya Flach een Webinar. Hoe reageer je als je moeder dingen vertelt die niet kloppen? Hoe ga je mee in het verhaal van jouw persoon met dementie? En is dat niet liegen?

En wat doe je als je beschuldigt wordt van te laat komen, nooit komen of diefstal? En hoe komt het eigenlijk dat mensen met dementie anderen beschuldigen? Hoe kun je de realiteit erkennen van iemand die zo’n andere realiteit heeft dan jij? Erken de realiteit van de ander is de derde letter van de de SPEELS-methode.

Geef je op voor deze gratis Webinar, via deze link; https://www.deelmee.nl/kalender/activiteit/2430-zeg-ja-bij-dementie

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties