Activiteit

Zeg JA bij dementie!

19 maart
Dinsdag 19 maart 2024
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Luister naar de emotie

Hoe reageer je als je moeder dingen vertelt die niet kloppen? Hoe ga je mee in het verhaal van jouw persoon met dementie? En is dat niet liegen?

En wat doe je als je beschuldigt wordt van te laat komen, nooit komen of diefstal? En hoe komt het eigenlijk dat mensen met dementie anderen beschuldigen? Hoe kun je de realiteit erkennen van iemand die zo’n andere realiteit heeft dan jij?

Erken de realiteit van de ander is de derde letter van de de SPEELS-methode.

We zijn gewend om altijd te reageren op wat er gezegd wordt. Op de woorden die we horen. Iemand met dementie heeft vaak niet meer de juiste woorden tot zijn beschikking. Dan is het belangrijk om te luisteren naar de emotie achter de woorden en achter het gedrag. Want als iemand vraagt om haar moeder, wil ze dan echt naar haar moeder of zit daar eigenlijk een andere behoefte achter? En waarom dwalen met dementie vaak? Of roepen ze de hele dag?

In dit Webinar nemen Hanneke en Freya ons mee in de onderwerpen Erken de realiteit en Luister naar de emotie achter de woorden uit de SPEELS methode aan bod.

 LEESTIP Scheldende ouders of partners. Het komt veel voor bij dementie. | Gezondheid & Zorg | Deelmee

 

Freya Flach en Hanneke van de Pol ontwikkelden met Zeg JA bij dementie de SPEELS-methode. Een methode die mantelzorgers en zorgprofessionals helpt om echt contact te maken met iemand met dementie. Met vooral de focus op alles wat er nog wel kan en wel is.

Ze geven trainingen, workshops en lezingen en zijn actief op social media waar ze video’s en verhalen delen met ervaringen en tips. Ook schreven ze het boek Zeg JA bij dementie, waarin op een laagdrempelige manier uitgelegd wordt hoe je de SPEELS-methode in kunt zetten in de dagelijkse praktijk. 

Ik ben samen met Freya, oprichter van Zeg JA bij dementie. Als verpleegkundige in verpleeghuizen, en vooral als wijkverpleegkundige, heb ik veel ervaring in het werken met mensen met dementie opgedaan. Ik studeerde Gezondheidspsychologie en ben ook gediplomeerd coach. Mijn missie is: meer werkplezier in de zorg! Ik denk graag in oplossingen en mogelijkheden.

Ik heb samen met Hanneke de basis gelegd voor Zeg JA bij dementie. Ik werkte lange tijd als welzijnsmedewerker in een woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Daarnaast volgde ik de opleiding tot improvisatieacteur en improvisatietrainer en startte ik mijn bedrijf Go! Impro. Hierin geef ik trainingen en workshops waarmee ik spelenderwijs de wereld wil veranderen. Ik kijk graag naar wat er wél kan in de zorg!


 Handboek Zeg JA bij dementie

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!