Spreek je uit, deel en inspireer!
Winkelende mensen met dementie
Volg een gratis online training en word ook dementievriendelijk!

Thijs laat zien hoe je met een klein gebaar iemand op weg kunt helpen. “Ik was boodschappen aan het doen. Vanuit mijn ooghoek zag ik dat een supermarktmedewerker een kleine dame op leeftijd, achter een rollator, naar het soepschap begeleidde.
Toen hij wegliep, stond mevrouw minutenlang te turen naar talloze zakken, emmers en blikken. Breed, smal, klein, groot én verschillende kleuren. Ik stond op ongeveer een meter afstand en liep naar haar toe: ‘Wat een keuze hè?’ Het duizelde haar. ‘Ik mag niet teveel zout van de dokter. En de soep moet niet duur zijn. Ik ben alleen dus het moet geen grote portie zijn, dat krijg ik niet op.’ ‘Zal ik met u meekijken?’, vroeg ik. Samen hebben we, nadat ik de ingrediënten had voorgelezen, een zak biologische tomatensoep uitgekozen.”
Word dementievriendelijk
Samen dementievriendelijk is een programma van Alzheimer Nederland in samenwerking met het Ministerie van VWS en gericht op meer kennis en bewustwording rondom dementie in de samenleving.
Dit doen zij o.a. door het aanbieden van gratis online trainingen en groepstrainingen op locatie. Dit zijn basistrainingen voor mensen die meer willen weten over (het omgaan met) dementie. En zijn gericht op het contact met mensen met dementie die in een beginnende fase zitten, nog thuis wonen en erop uitgaan.
Dementie is volksziekte nummer 1
Dat betekent dat we allemaal met dementie te maken zullen krijgen: op straat, in de winkel of op het werk. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. En jij kunt daarbij helpen! Wat zeg je als een meneer de weg naar huis niet weet? En hoe reageer je als een mevrouw niet begrijpt hoe de aanmeldzuil in het ziekenhuis werkt? Na een training van Samen dementievriendelijk weet jij het. Je leert de signalen herkennen én GOED omgaan met dementie.
Samen maken we heel Nederland dementievriendelijk!
Deelmee werkt hier graag aan mee en steunt de bewustwording rondom dementie in de samenleving, reden genoeg om alle 14 E-Learningen van Samen dementievriendelijk óók op Deelmee te plaatsen.
Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziekten die de hersenen beschadigen. De hersenen werken steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen leiden nog jarenlang een redelijk gewoon leven. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie is niet te genezen.
Hoe kun je dementie herkennen?
Hieronder vind je een overzicht van de signalen van dementie. Let op: de signalen zijn niet klikbaar. Klik op ‘volgende' om naar de volgende pagina te gaan.
GOED Methode - Hoe ga je GOED met dementie om?
Wat doe je als je iemand met dementie herkent in jouw buurt? Doe GOED: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, Dankjewel. Deze methode gebruiken we als basis in de training. Wil je de GOED-methode tijdens de training bekijken? Klik dan op 'GOED'
GOED is een ezelsbruggetje voor:
eruststellen - Praat op kalme toon. Stel jezelf voor. Spreek niet tegen, praat mee.
ogcontact maken - Controleer of je begrepen wordt. Gebruik korte zinnen. Stel één vraag per keer en geef iemand de tijd om te reageren.
ven meedenken - Vraag of je mag helpen. Betrek hem of haar bij de oplossing en leef mee met de ideeën en wensen. Zeg wat je gaat doen.
ankjewel - Sluit het gesprek positief af. En dankjewel dat jij hebt geholpen. Zo maak jij Nederland dementievriendelijk.
In de winkel
In deze E-Learning training leer je hoe je iemand met dementie herkent. En wat je het beste kunt doen om iemand te helpen.
Hoe werkt de training?
- Je leest vier omschrijvingen van situaties waarin iemand met dementie jouw hulp nodig heeft. Over elke situatie beantwoord je een aantal vragen.
- Per vraag kies je uit drie antwoorden. Per vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Na je keuze krijg je uitleg over jouw antwoord.
Voor wie?
Voor iedereen die mensen vervoeren met dementie.
Duur
15 minuten
Bewijs van deelname
Zodra je de training hebt afgerond, ontvang je na invullen van je gegevens van Samendementie vriendelijk, je basiscertificaat.
Via de knop bekijk E-Learning, maak je de E-Learning op de website van Samendementie vriendelijk.