Artikel

Langer meedoen met dementie, doet u mee?

Voor een beter leven met dementie

Profielfoto van Tim van Santen
8 juni 2023 | 5 minuten lezen

TimeSteps APP

In de gemeente Ede start deze zomer een project voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zelfredzaamheid en langer thuis kunnen wonen is van groot belang voor mensen met dementie. De rol van mantelzorgers, vrijwilligers en waar nodig professionals om hen hierbij te ondersteunen, is daarbij essentieel. Tenslotte gaat het om een beter leven van de mensen met dementie én hun mantelzorgers (of naasten/betrokkenen/verwanten).

Doel

Het doel van het project is dan ook om te onderzoeken of de speciaal voor dit doel ontwikkelde TimeSteps app kan helpen met het vergroten van de zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Door middel van het gebruik van de app krijgen zij een beter inzicht in de dag-/weekplanning en hebben ze de mogelijkheid om mensen uit het persoonlijke en professionele netwerk in te zetten om te helpen waar nodig en gewenst.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Bij het onderzoek worden ca 15 deelnemers betrokken. Een ‘deelnemer’ bestaat uit iemand met dementie en zijn/haar mantelzorger. Binnen dit onderzoek testen de deelnemers de TimeSteps applicatie. We brengen eerst de huidige situatie in kaart en daarna wordt de app ongeveer 3 maanden gebruikt. Tijdens deze periode wordt er gekeken hoe de app geholpen heeft in het leven van de gebruikers. Naast deze inzichten verzamelen we ook informatie om verbeteringen aan te brengen in de app en voor de mantelzorgondersteuning.

Waarom meedoen?

Kort gezegd, wij leren van jullie en jullie leren van ons.

Wat wordt er geleerd?

Als mensen meedoen aan de Proeftuin krijgen zij allereerst de TimeSteps-app in gebruik. Met deze app kunnen zij precies zien wat er op de agenda staat voor vandaag en de rest van de week. We leren de gebruikers hoe je de app het best gebruikt kan worden om er zoveel mogelijk profijt van te hebben.

Daarnaast kunnen zij met deze app het eigen netwerk inzetten om hen bij te staan waar mogelijk of nodig. Mensen vanuit het netwerk (familie, vrienden, buren, thuiszorg etc.) worden toegevoegd aan de app en als er hulp nodig kan dat aan hen worden gevraagd. Geleerd wordt om dat te doen en ook hoe het netwerk in kaart kan worden gebracht bij de zorg.

Meedoen is geheel kosteloos. Na afloop van het onderzoek mogen zij de app gratis blijven gebruiken.

Wat leert TimeSteps?

Wat we leren is hoe gebruikers de TimeSteps app gebruiken en wat de ervaringen daarmee zijn. Welke extra informatie of hulp er nodig is om de app nog beter in te kunnen zetten? En zijn er nog dingen die aan de app kunnen worden verbeterd en toegevoegd? En lukt het om met de app een beter overzicht van de dagelijkse planning te krijgen en de mantelzorg beter te delen met het netwerk?

Het onderzoek

Om te onderzoeken hoe gebruikers (en de andere deelnemers) de app gebruiken en wat de ervaringen zijn, is de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) bij deze proeftuin betrokken. Erik-Jan Smits, lector Zin in ICT bij de CHE, leidt dit onderzoek. Hij heeft veel ervaring met de inzet van technologie (zoals apps) in zorg en welzijn. Voor aanvullende vragen over het onderzoek is Erik-Jan bereikbaar via e-mail: http://mailto:esmits@che.nl

Wie zijn er verder betrokken bij deze proeftuin?

Door samen te werken bereik je meer en daarom zijn er bij deze proeftuin meerdere organisaties betrokken. Het gaat daarbij om de Gemeente Ede, Welzijnsorganisatie Malkander, Thuiszorgorganisatie Opella, Ledenvereniging Espria, Samenwerkingsverband Dementie, hoe ga je ermee om? en app-ontwikkelaar TimeSteps.

       

Wat gebeurt er verder?

Geweldig dat veel gebruikers aan het onderzoek meedoen. Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het is minstens zo belangrijk dat mantelzorgers de zorg voor een naaste kunnen delen en zich niet overbelast voelen.

Gedurende de looptijd van de proeftuin komen er uitnodigen voor een drietal ‘focusgroepen’. De gegevens die worden verzameld tijdens de bijeenkomsten (tijdens de bijeenkomsten worden audio opnames gemaakt die daarna worden uitgewerkt tbv het onderzoek) worden geanonimiseerd en veilig opgeslagen op een onderzoeksserver van de Christelijke Hogeschool Ede. 

De proeftuin duurt van 1 juli t/m 31 oktober. Ezra van Zadelhoff en Tosca Janssens komen bij de start van de proeftuin (eind juni/begin juli) met iedereen kennismaken. Ezra en Tosca zijn auteurs van een boek voor mantelzorgers met de titel ‘Dementie, hoe ga je ermee om?’ Zij begeleiden alle deelnemers en nemen deel aan de gesprekken.

 

Wij stellen ze graag even voor:

Ezra van Zadelhoff (links) - als coach, onderzoeker en trainer werkzaam op het gebied van kwaliteit van leven voor personen met dementie en hun naasten. Ze werkte mee aan films over dilemma’s van mantelzorgers, verzorgt kwaliteitsaudits in de zorg en schreef het boek Morgen mag ik naar het verpleeghuis, een toekomstvisie op zorg voor mensen met dementie en is co-auteur van het boek Dementie, hoe ga je ermee om?

Tosca Janssens - Tosca Janssens is specialist op het gebied van (online) communicatie in zorg, onderwijs en bedrijfsleven. Daarnaast is zij als mantelzorger ervaringsdeskundige. Zij is co-auteur van het boek Dementie, hoe ga je ermee om?, beheert de website www.dementiehoegajeermeeom.nl en produceert podcasts over dementie die op de website te vinden zijn.

Wanneer kunnen mensen uit Ede meedoen?

  1. Iedereen met een vorm van dementie en de mantelzorger die zorgt voor de persoon met dementie.
  2. De persoon met dementie heeft een telefoon of tablet in huis (hier nog goed mee om kunnen gaan is een pré, maar geen vereiste).
  3. Samen werken jullie aan, of hebben jullie behoefte aan hulp bij:
    1. Verbeteren dagstructuur. Beter begrip van tijd, onthouden afspraken en uitvoeren algemene dagelijkse handelingen, zoals medicijnen innemen, eten/drinken of persoonlijke hygiëne.
    2. Verbeteren inzet netwerk van mantelzorgers, om mantelzorgers te ontzorgen.

Wat is TimeSteps?

Bekijk de folder voor meer informatie, of de website: https://www.timesteps.nl/.

TimeSteps is een applicatie met inmiddels meer dan 8.000 gebruikers. Dit zijn veelal mensen met dementie en hun mantelzorger(s) maar ook steeds meer zorgorganisaties zetten de app in. TimeSteps werkt continu aan het verder ontwikkelen en uitbreiden van de functies van de app en voert ter ondersteuning hiervan diverse wetenschappelijke onderzoeken uit.

Nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen? Dat komt goed uit Deelmee volgt het onderzoek en @Tim van Santen zal hierover blijven informeren. 

Op maandag 13 november a.s. organiseert Deelmee in de Deelmee Kennisweek 'de wijk als houvast' samen met TimeSteps met Tim van Santen een Webinar. Houd de agenda in de gaten, binnenkort meer informatie. 

 

 

 

Maak gratis gebruik van de nieuwe TimeSteps app en help mee aan een onderzoek voor een beter leven met dementie

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties