E-learning

Begeleiders in wijkgericht werken

Burger, ervaringsdeskundige & medebewoner

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
14 februari 2024 | 2 minuten lezen

Wijk

Een wijk kent vele wegen, paden en plekken met elk hun uitdagingen, valkuilen en gebruiken. Tal van mogelijkheden voor ontmoeting of afzondering. Van pleisterplaats tot doelhof. Een wijk heeft het allemaal. 

'Wijkgenoten', 'buurtsuper', 'straat leven', 'apart en complex'. Voor een aantal van ons zijn dit  gemeenplaatsen, voor anderen vergezichten en voor weer anderen een markt van geluk. Mogelijk woon je alleen, maar je leeft nooit alleen; je leeft samen, in een wijk, een buurt, een straat. Je bent deel van de samenleving. 

In deze cursus ga je ontdekken op welke wijze jij mensen die het moeilijk vinden om in de samenleving te functioneren, kunt ondersteunen met hun leven, hun samenleven. Je staat stil bij hoe jij kunt bijdragen aan het welzijn en het welbevinden van deze mensen en aan hun omgeving, de wijk, de buurt, het appartenmentencomplex, de straat. 

Deze cursus gaat dieper in op wat er zo typerend is aan wijkgericht werken. Hoe je hierin vanuit de verschillende belangen, doelen en wensen samenhang kunt organiseren in en met het 'thuis' van de cliënt. Het is ook de cliënt als ervaringsdeskundige, maar vooral als medeburger die jou meeneemt in zijn leefwereld. Dit doet hij met verschillende 'wijkbodes'. Dit zijn reportages waarin hij of zij je meeneemt in het wijkgericht werken van hem of haar vanuit het eigen huis. Het gaat over verbinding, over meedoen, over onbedoeld uitsluiten, over aangesproken worden. Kortom, over volwaardig burgerschap. 

De wijkbodes worden gemaakt door medewerkers van het Toverbaltheater. 

https://player.vimeo.com/video/460572632?h=021423abbb

Duur

Met het examen erbij ben je met deze cursus ongeveer 240 uur bezig. Hieronder vallen ook praktijkuren (het daadwerkelijk kennismaken met de doelgroep). Voor alleen theorie en de opdrachten van alle modules van deze cursus ben je ongeveer 40-60 uur. 

Opbouw

Deze cursus is opgebouwd uit een reeks modules die allemaal gaan over wijkgericht werken. Deze modules zijn met elkaar een erkend keuzedeel. 

Bewijs van deelname 

Deze cursus is geaccrediteerd/gecertificeerd bij een examen (begeleide versie) en ontworpen op basis van het mbo-kwalificatiedossier voor keuzedeel K0186, 'Wijkgericht werken'. 

Artikelengierig naar deze e-Learning? Log dan hier in of meld je hier aan!

Plaats een reactie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
3 reacties