Blog

Boek Wegwijzer verstandelijke beperking en dementie

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen steeds vaker te maken met dementie. Familieleden en begeleiders in de gehandicaptenzorg hebben hier veel vragen over.
11 juni 2025 | 2 minuten lezen

 Boeken

Mensen met een verstandelijke beperking worden ouder. Dementie komt daardoor steeds vaker voor in de gehandicaptenzorg. Wat is dementie eigenlijk? Waarom hebben mensen met downsyndroom zo’n hoge kans hierop? En hoe zit dat bij mensen met een verstandelijke beperking zonder downsyndroom? Familieleden en begeleiders in de gehandicaptenzorg hebben hier veel vragen over. Daarom schreef Alain Dekker een boek dat 100 veelgestelde vragen van familie en begeleiders beantwoordt. Zoals: hoe wordt de diagnose dementie gesteld? En: waarom hebben mensen met het downsyndroom een grote kans op dementie?

Boek Wegwijzer verstandelijke beperking en dementie

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen steeds vaker te maken met dementie. Bij verschillende syndromen zelfs al op jonge leeftijd. Familieleden van mensen met een verstandelijke beperking en begeleiders in de gehandicaptenzorg hebben hier veel vragen over. Maar gebundelde informatie is nog lastig te vinden. Daarom schreef Alain Dekker het boek Wegwijzer verstandelijke beperking en dementie.

Je kunt het boek gebruiken om informatie op te zoeken. Maar je kunt het boek ook gebruiken als gespreksstarter. Dementie is soms een lastig onderwerp. Aan de hand van de verschillende vragen maak je het bespreekbaar. 

Hoe stel je een diagnose? Wie is daarbij betrokken? Wat doet dementie met  iemand? Wat is de impact op medebewoners, begeleiders en familieleden? En hoe ga je als begeleiders en familieleden om met veranderingen in het functioneren en gedrag? In de Wegwijzer verstandelijke beperking en dementie beantwoordt Alain Dekker deze en andere praktijkvragen op basis van de stand van wetenschap en praktijk.

Dementie en verstandelijke beperking: 100 vragen

Het boek beantwoordt 100 veelgestelde vragen van familie en begeleiders. Het geeft een duidelijke uitleg, aangevuld met afbeeldingen, figuren en tabellen. Ook vind je verwijzingen in het boek naar websites, video's en andere handige bronnen.

Vragen die je onder ander andere in het boek vindt:

  • Wat is dementie?
  • Waarom is de kans op dementie bij mensen met downsyndroom zo hoog?
  • Hoe zit dat bij mensen met een verstandelijke beperking zonder downsyndroom?
  • Hoe wordt de diagnose dementie gesteld?
  • Wie zijn er bij de diagnose betrokken?
  • Welke invloed heeft dementie op de cliënt, familie, begeleiders, en medecliënten?
  • Hoe ga je om met dementie als begeleider of familie?

Meer lezen over verstandelijke beperking en dementie

Ga naar de website van University of Groningen Press en dowbload Wegwijzer verstandelijke beperking en dementie

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties