Blog

Community-care (Buurt-Welzijn-en-Zorg)

Bouwen en zorgen zijn twee verschillende vakken. Vroeger leverde dat ook twee gescheiden werelden op. In de meest extreme zin zag je dat bij gebouwen voor verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Die werden zelfs gefinancierd uit belastinggelden voor de zorg
Profielfoto van Wim G. Kromwijk
13 maart 2024 | 1 minuut lezen

Bouwen en zorg zijn nog altijd twee verschillende vakken. Maar waar ze goed samenwerken kunnen ze prima functionele gebouwen opleveren die bijdragen aan goede Community-care op buurtniveau. ZorgSaamWonen laat daar prachtige voorbeelden van zien. Voorbeelden zowel vanuit goed doordachte woonvisies, als ook voorbeelden die bijdragen aan zorgzame buurten. Ook vanuit het thema zorg en het thema thuistechnologie kom ik veel mooie voorbeelden tegen.
Goed om deze op Deelmee! vaker zichtbaar te maken. Dat doe ik graag.

Zeker 40 organisaties deskundig

Er zijn nog veel meer organisaties die bijdragen aan versnelling van Community-care. Deelmee! is zo'n organisatie. LaCoTA heeft een lijstje van zeker 40 organisaties opgesteld.  Al die organisaties leggen zich toe op een aantal aspecten van de ondersteuning. Binnen een gecoördineerd netwerk kunnen zij samen die ondersteuning versnellen. Wellicht een mooie rol voor een Leernetwerk van Deelmee!

LaCoTA

Met een aantal organisaties is LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) het gesprek begonnen om te onderzoeken hoe iedere organisatie zijn eigen business kan intensiveren, en toch elkaar kan inspireren en stimuleren. LaCoTA wil bovendien onderzoeken hoe zo’n netwerk veel meer ZorgSameMensenMantelzorgersZorgSameBuren en Buurtverbinders kan bereiken en ondersteunen om zo Wederkerig Wonen, Langer Comfortabel Wonen en Community-care te stimuleren.

Ook zelf goede voornemens maken rond Community-Care?
Neem initiatieven om Mantelzorgers en ZorgSameBuren beter te ondersteunen! En stimuleer mensen hun netwerk te versterken door zich aan te sluiten bij een Voorzorgcirkel in hun omgeving.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties