Blog

Zorgtaken makkelijk verdelen met We4U app

Profielfoto van Josine van der Brug
6 februari 2024 | 4 minuten lezen

De zorg staat voor immense uitdagingen. De vraag naar zorg groeit, net als de kosten en het tekort aan personeel. Dit is niet meer op te lossen met meer geld of meer personeel. Voor deze uitdagingen heeft de zorg slimme oplossingen nodig. Slimme oplossingen in de vorm van bijvoorbeeld algoritmes, voorspellers, procesverbeteringen, methodes, mooie projecten of inspirerende boeken.

Zorgverslimmers geven zorgpersoneel niet alleen meer tijd en aandacht voor cliënten, maar zorgen ook voor meer en beter inzicht in wat cliënten en zorgprofessionals nodig hebben. Ze maken de zorg alerter, proactiever en efficiënter. We zijn trots dat we een aantal mensen die al oplossingen voor grote zorguitdagingen hebben bedacht een podium kunnen bieden.

Ik ben trots! De We4u app is genomineerd als zorgverslimmer! Mag ik jouw stem?
https://lnkd.in/eZ7hferr
  

Award Zorgverslimmers

Toen Josine’s man ernstig ziek werd, vroeg ze haar netwerk om hulp via een online verlanglijstje vol alledaagse taken. Alle helpende handen gaven haar veel steun én meer tijd met haar gezin. Zodra haar man beter werd, ontwikkelde ze een app die het makkelijker maakt om die hulp slim te organiseren.

Wat is We4U en voor wie is de app bedoeld?

“We4U is er om drukke en heftige periodes makkelijker door te komen. Om makkelijker hulp te organiseren, bijvoorbeeld bij ziekte of na een overlijden, maar ook bij leuke gebeurtenissen, zoals de geboorte van een kindje. We4U is een app waarmee je taken creëert, die je kunt delen met je eigen netwerk. Je maakt zelf een groep aan met mensen die je een handje kunnen helpen: zij kunnen taken oppakken en wegstrepen. Het fungeert ook als agenda, je kunt updates geven en je kunt met elkaar chatten over de taken. Zo hou je alles overzichtelijk bij elkaar.”

Waar komt het idee vandaan?

“Toen mijn man Jochen ernstig ziek werd en ik er alleen voor kwam te staan met vier kinderen, merkte ik dat je geen tijd hebt om mensen in je netwerk individueel te benaderen en updates te geven. Als er weer iemand appte: ‘laat maar weten wat ik voor je kan doen’, wist ik niet direct iets te verzinnen. Tot mijn vader voorstelde om eens op te schrijven wat er moest gebeuren: ik had al snel een lijst vol taken, die ik uiteindelijk als online verlanglijstje gedeeld heb met iedereen die iets voor ons wilde doen. Binnen anderhalf uur waren alle taken weggestreept. Het bracht me zoveel kracht en energie om me gesteund te voelen door de mensen om me heen. En er kwam tijd vrij, waardoor wij als gezin veel tijd samen konden doorbrengen. Toen is het idee voor de app ontstaan en ik dacht: als Jochen beter is, ga ik daarmee aan de slag.”

Wat maakt We4U zo handig?

“In tegenstelling tot mijn verlanglijstjes, zie je met We4U wie welke taak accepteert en je kunt ook iemand aanstellen als coördinator. Soms heb je meerdere mensen nodig voor een taak en dan kunnen mensen ook onderling met elkaar chatten over die taak. Blijft een taak openstaan, dan kun je ‘m urgent maken, in de hoop dat toch iemand het kan oppakken. En je hebt als contactpersoon natuurlijk ook de mogelijkheid om uit de groep gaan of geen taak op te pakken. Mijn hele idee was om de sociale druk er een beetje af te halen en mensen ook de ruimte te geven om nee te zeggen. Want dat vinden we toch vaak lastig, net als hulp vragen: er zit in Nederland zo’n gekke, negatieve lading op het begrip ‘hulp vragen’ of ‘ondersteuning krijgen’. We associëren dat met het idee dat je het niet meer zelf kunt. Dat vind ik jammer. Ik heb mezelf wel meteen de ruimte gegeven om anderen te laten helpen.”

Mensen willen iets doen. Als je de taken verdeelt, is het voor niemand een zware last

Wat heeft dat jou gebracht?

“Veel. We wisten niet hoe het ging aflopen met Jochen en ik ben zo blij dat we veel tijd met elkaar hebben kunnen doorbrengen en herinneringen hebben kunnen creëren, dankzij al die hulp. Naast de hulp van mijn ouders en schoonouders had ik een cirkel van zo’n veertig mensen om me heen die allemaal kleine dingen hebben gedaan voor ons. Koken, wassen, een surprise maken: zij hadden het idee dat ze niks hadden gedaan, dat het een kleine moeite was, maar al die kleine beetjes hulp hebben voor ons zo’n groot verschil gemaakt. Mensen willen iets doen en als je al die taken samen deelt, is het voor niemand een hele zware last. Zo heb ik het ervaren.”

Hoe en wanneer ben je dit concept gaan uitwerken?

“Toen Jochen schoon was, in 2019, ben ik met een appbouwer in gesprek gegaan. Het bleek zeker een ton te kosten om deze app te bouwen en subsidies aanvragen ging niet zo makkelijk. Ik bleef erover praten en via een kennis kwam ik met Guido, een appbouwer, in contact. Samen zijn we in de zomer van 2020 een crowdfunding gestart. We haalden vijfduizend euro op en dat was voor Guido genoeg om te starten. Na de eerste versie heb ik zelf geïnvesteerd in het design en heb ik twee investeerders gevonden die ervoor zorgden dat we konden blijven doorontwikkelen en bugs eruit konden halen.

In welke fase van de ontwikkeling zit je nu?

“Als je geld én uren bij elkaar optelt, denk ik dat er voor zo’n 80.000 euro in de app is geïnvesteerd en we zijn er nog niet, maar we zitten in een goede flow. We blijven ontwikkelen en brengen steeds een verbeterde versie uit. Zo werkt dat met een app. Ik wil een mooi product afleveren dat mensen kunnen gebruiken zonder gedoe en ik wil een duurzaam bedrijf neerzetten, dat ook zonder subsidiestroom kan bestaan. Uiteindelijk hoop ik dat de app steeds meer gebruikers krijgt. Niet alleen particuliere hulpvragers die een abonnement afsluiten voor drie euro per maand, maar ik wil me ook richten op werkgevers die hun werknemers een abonnement kunnen geven, vanuit het idee van goed werkgeverschap en om te laten zien: je hoeft het niet alleen te doen. Als mijn budget zo verder uitbreidt, wil ik ook over de grens gaan kijken. Stap voor stap.”

Stemmen kan via deze link: https://lnkd.in/eZ7hferr. Klik op het hartje onder mijn naam en foto om jouw stem uit te brengen. Let op: stemmen gaat per IP-adres, dus de cookies moeten daarvoor aanstaan. Alvast bedankt!
 
Maar het allerliefste wil ik dat zoveel mogelijk mensen weten van het bestaan van de We4U app en dat We4U een begrip wordt waarmee we de drempel om hulp te vragen lager maken.
 

Liefs,
Josine

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties