Blog

Podcast: onderzoek toont positieve resultaten van alternatieve methode stoppen met roken

De stoppen-met-roken sessies waarmee Hugo Hairwassers al ruim tien jaar Nederland doorkruist, trekken veel mensen die willen stoppen die niet deelnemen aan reguliere cursussen. Dat is een van de belangrijkste conclusies van wetenschappelijk onderzoek naar
Profielfoto van Peter de Ruiter
7 februari 2024 | 1 minuut lezen

Podcast

De cursus is laagdrempelig. De steun van familie en vrienden speelt volgens stoppers ook een belangrijke rol.

Ook lijkt de slaagkans als geheel groter dan bij andere methoden. Onderzoeksleider Eline Meijer, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is echter uiterst voorzichtig met cijfers omdat er een grote foutmarge is. Hairwassers zelf noemde eerder veel hogere cijfers, maar die konden niet wetenschappelijk worden onderschreven.

In deel 4 van de podcastserie Rooksignalen van Peter de Ruiter, die vandaag is uitgebracht, komen het onderzoek en de methode naar voren bij monde van Eline Meijer, Hugo Hairwassers en deelnemers aan zo'n stoppen-met-roken sessie.  De methode begeeft zich buiten de gebaande paden, onder meer door de confrontatie met andere rokers. Juist dat doet velen besluiten te stoppen.

Malicieuze intenties
Ook geeft Hairwassers informatie over de malicieuze intenties van de tabaksindustrie en welke methodes zij hanteren om mensen aan het roken te krijgen - en te houden. De cursus is laagdrempelig en de steun van familie en vrienden speelt volgens stoppers ook een belangrijke rol. Volgens Hairwassers hebben tot nu toe 140.000 mensen deelgenomen aan de cursus. In 2020 heeft podcastmaker Peter de Ruiter voor deel 2 van Rooksignalen al een reportage gemaakt van een sessie van 'Ik stop ermee'.

Podcastserie Rooksignalen
In deel 3 van Rooksignalen heeft De Ruiter het hoge aantal depressies en zelfmoorden aangekaart na het gebruik van het middel Champix, dat voor stoppers het leed moet verzachten. Het middel is in 2021 door fabrikant Pfizer van de markt gehaald, naar verluidt wegens verontreiniging van het middel met stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Volgens Pfizer zou het middel eind 2024 weer op de markt kunnen verschijnen.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties