Blog

Samen wonen, samen leven, en zo de eenzaamheid tegengaan

Voor wie zijn buren niet kent, is een woongemeenschap een uitkomst. Als je die van nul af aan opbouwt, kun je zelf kiezen wie je buren worden.
Profielfoto van Peter de Ruiter
14 april 2024 | 1 minuut lezen

Eenzaamheid is moeilijk te omschrijven, want er zijn vele verschijningvormen. Je kunt alleen zijn tussen mensen, als je diepgang mist of de vanzelfsprekendheid van vrienden en familie. Een dierbare verdwijnt plotseling uit je leven of je denkt dat je de ander niets te bieden hebt. Welke opvang is er? Welke initiatieven kun je zelf nemen? In Het Gemis ga ik op onderzoek uit.

Samen wonen en leven is niet vrijblijvend

Voor wie zijn buren niet kent, is een woongemeenschap een uitkomst. Als je die van nul af aan opbouwt, kun je zelf kiezen wie je buren worden.

Lieve en Felicitas, beiden 62, hebben dit gedaan in het Limburgse Münstergeleen. Ze hebben een eigen huis en delen gemeenschappelijke voorzieningen. Dat is niet vrijblijvend: je moet soms met elkaar in gesprek. Daar staat tegenover dat je je minder zorgen hoeft te hebben over aanspraak, gemeenschapszin en later: zorg voor elkaar.

Deze aflevering is tot stand gekomen met hulp van FocusCura, een bedrijf dat mensen helpt langer zelfstandig te blijven.​

Klik op onderstaand plaatje en luister de podcast.

Interesse naar meer podcast over eenzaamheid? Deze zijn te beluisteren op Luisterdoc en terug te vinden op Deelmee. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties