Blog

‘Samen creëren wij een Buurtkamer van de buurt…’

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
23 oktober 2023 | 1 minuut lezen

 LEESTIP

In de Hoofstedenbuurt, Almere-Buiten, is iets moois in ontwikkeling. Daar zijn al enkele maanden buurtbewoners hard aan het werk om een ‘ontmoetingsplek’ te creëren, samen met Stichting Delen & Meer en Philadelphia Zorg. Niet een binnen drie weken uit de grond gestampte, van tevoren vóór de wijk geprogrammeerde Buurthuis, maar een plek vanuit de interesses, talenten, behoeftes en het gedachtengoed van de buurt zelf. Een ontmoetingsplek, buurtkamer, noem het zoals je wilt…van de buurt.



De samenleving is de afgelopen jaren enorm verhard, maar tegelijkertijd worden we geconfronteerd met dillema’s als bijv. ‘eenzaamheid’. De zorg en andere (wijkgerichte) professionals lopen over en hierdoor zullen we allemaal (of we het nu willen of niet) zelf ook steeds meer de handen uit de mouwen moeten steken. Om dit vanuit de gemeenschap te kunnen opvangen, moet je bouwen aan en investeren in een sterke gemeenschap, ook wel ‘community’ genoemd. En dat begint met samenkomen, een goed bakkie pleur en het meest belangrijkste… het delen van verhalen, talenten en interesses.

Nieuwe vormen van lokale democratie, community building, burgerbegroting

Maar ‘hoe’ creëren we dat er geen drempel ontstaat tussen de gemeenschap en de plek van ontmoeting? Juist, door het creëren van eigenaarschap bij diezelfde gemeenschap.

 Joop Hofman Joey Touwslager en  Roelinke van der Snoek  nemen jullie mee in de Webinar ‘ABCD als start Buurtkamer Almere’ | Deelmee en vertellen hun verfrissende praktijkverhalen. 

Dus meld je snel aan! Dit wil je niet missen.

 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties