Blog

Amalia……..de nieuwe virtuele vrijwilliger?

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Als postuum eerbetoon aan Paul Sonnenschein zal Deelmee een aantal van zijn blogs op Deelmee plaatsen. 

Kennen jullie “ Amalia”?

Zo niet, dan wordt het hoog tijd. Want, zeker in de zorg en dienstverlening, gaan er over niet al te lange tijd heel wat Amalia’s komen. De tijd wordt eer rijp voor gemaakt. “Amalia” is een gescand model vol met kunstmatige intelligentie. Een model dat zich steeds menselijker gaat gedragen. Deze is nauwkeurig gemodelleerd naar fotomodel Lauren Hayes en inmiddels een bijna menselijke avatar, Grote banken, verzekeraars en ook zorginstellingen in Amerika zijn al afnemers. Het bedrijf heeft in diverse landen kantoren geopend waaronder ook een in Amsterdam. Dus Amalia komt er aan…….!

Er zijn zeker mensen die denken dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Of die de gedachte hebben dat zoiets absoluut niet kan of zelfs mag in de zorg. Want zorg is toch mensenwerk. Voor die mensen heb ik wel een advies. Lees er over en probeer toch eens te bedenken welke bijdrage een dergelijk vinding zou kunnen hebben in zorg en begeleidingssituaties. Voor mij is één ding zeker. Het zal niet lang meer duren of de eerste Amalia is ook in Nederland in een zorgorganisatie te vinden. Waar ik die overtuiging vandaan haal?

Op de eerste plaats omdat er al enorm veel mogelijkheden zijn met kunstmatige intelligentie. En de ontwikkelingen gaan in een razend tempo door. Een interessant inkijkje geeft het boek “De cirkel” van Dave Eggers uit 2014. Een weliswaar fictief, maar angstig dicht benaderende beschrijving van wat zich vandaag de dag al afspeelt op het gebied van datagebruik door bedrijven als Facebook en Google. Dit gecombineerd met robotisering geeft enorme mogelijkheden. In het boek worden die mogelijkheden in romanvorm beschreven waarbij de bedreigingen ook zichtbaar worden. Maar het blijft fascinerend daar over na te denken in het kader van zorg- en dienstverlening.

Een andere reden is mijn opvatting dat “aandacht” leidend tot het gevoel “serieus genomen te worden” een zeer essentieel onderdeel (zo je wilt product) is van zorg en dienstverlening. En juist dat is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Niet omdat ze daartoe niet gemotiveerd zijn, maar omdat ze bijvoorbeeld net de juiste toon niet weten te raken; of omdat ze even geen tijd hebben om er bij stil te staan; of omdat ze het goede antwoord op vragen even niet weten; en nog meer van dat soort redenen. Allemaal geen onwil maar heel menselijk gebrekkig vermogen. Paradoxaal genoeg is juist dat heel menselijke de zwakke factor. Want de kunstmatige intelligentie van een Amalia maakt dat er altijd tijd en rust is, altijd begrip en altijd het goede antwoord.

Lees het artikel als bijlage hier toegevoegd.

 

Dan lees je ook dat we als mens echt niet verloren en onmisbaar zijn. Want uiteindelijk blijven wij als mens superieur daar waar het gaat om meer complexe situaties die ook om de nodige creativiteit vragen. En die zijn en blijven er in de zorg en dienstverlening volop! Het wordt dus en – en!

En voor wie denkt dat ik met mijn voorspelling de plank volledig mis sla, nog de volgende waarschuwing. Ruim 20 jaar geleden voorspelde ik in een column al dat er binnenkort kampioenschappen rollatorraces zouden gaan komen. Het heeft iets langer geduurd dan ik dacht, maar ze waren er dan toch en ook uitgebreid op televisie!

Paul Sonnenschein

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties