Artikel

Ons sociale hart kiest geen kant

Zo worden aanwezige talenten en capaciteiten en het aanwezige sociaal kapitaal benut.

Profielfoto van Anita Keita
5 december 2023 | 4 minuten lezen

Community building

Ons sociale hart kiest geen kant (*). Wij komen op voor mensenrechten. We veroordelen geweld en uitsluiting. Onze beroepscode kent principes als sociale rechtvaardigheid, solidariteit en we waarderen diversiteit. Om die reden werken we aan community building: het laten ontstaan van meer sociale verbinding, betrokkenheid en initiatief in wijken waar dat nodig is. Opdat mensen elkaar kennen, begrijpen, samen ondernemen en elkaar waarderen. Na de verkiezingsuitslag gisteren is dit actueler en urgenter dan ooit. In deze Update praat ik je o.a. bij over bij over onze meest impactvolle inzet op community building in Hilversum-Zuidwest.

Samen maken we de wijk

In de vorige Update schreef ik al over de stille revolutie die zich voltrekt in Hilversum-Zuidwest (Kerkelanden). Hier nemen bewoners zélf de regie. Het buurtproces heeft een hoge vlucht genomen. Er zijn talloze nieuwe verbindingen, initiatieven, activiteiten en diensten ontstaan. Bewoners nemen hierbij het voortouw op een groeiend aantal niveaus. Onze community builders ondersteunen hen hierbij. Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht volgen dit proces. Er zijn stappen gezet in het systematisch kijken naar de ontwikkeling van gemeenschapskracht: vanuit het perspectief van de gemeenschap als ecosysteem en door een ontwikkelde onderzoekslens die de in de wijk opgehaalde verhalen systematisch bekijkt en analyseert. Lees er hier meer over of download onderstaand document.

Vorige week presenteerden we onze ervaringen en de resultaten aan het Roelsefonds bestuur. Die presentatie werd heel positief ontvangen. We spraken over de buurt als ecosysteem; dit levert waardevolle inzichten op in hoe een gemeenschap, organisch en vaak onzichtbaar, met elkaar verbonden raakt, is en blijft. Deze inzichten laten de waarde van bottom-up gemeenschapsopbouw zien. Hoe exponentieel verbindingen kunnen groeien in een buurtje in de wijk is zichtbaar gemaakt in onderstaande afbeelding van de periode tussen mei en september jl. Er waren 4 buurtbakkies (de community builder ging met bakfiets, koffie en koekjes de wijk in) nodig en erna namen inwoners gezamenlijk initiatief tot een straatfeest en burendag-feest. Zo zijn er veel meer en andersoortige initiatieven, door de hele wijk heen, allemaal recent ontstaan en hard gegroeid.


Het geeft een beeld van de dynamiek van de gemeenschapsontwikkeling: mensen komen bij elkaar, gaan elkaar helpen en aanvullen, er ontstaan activiteiten en in die activiteiten ontwikkelen zich sterkere verbanden. Die verbanden worden op hun beurt weer verbonden met andere verbanden en waardeketens. Op buurtniveau ontstaat zo meer samenhang. De deelnemende inwoners doen ervaring op en delen die. Dat is de basis voor de leerprocessen die de gemeenschap nog sterker maken. Inwoners nemen deel omdat het raakt aan een persoonlijk of gedeeld verlangen, aan een passie, aan iets waar ze ‘op aan gaan’. Zo worden aanwezige talenten en capaciteiten en het aanwezige sociaal kapitaal benut.

Wij verwachten dat de extra inzet van community builders tijdelijk is (een aantal jaren) en dat de gemeenschap dan met alles wat ontwikkeld en geleerd is, zichzelf in stand gaat houden.
Je kunt deze stille en duurzame revolutie de komende jaren volgen via Reisverslagen. Hierbij ook de link naar het Magazine 'Bewoners nemen regie in de wijk Hilversum Zuidwest'.

Gezond Gooi

Deze revolutie past in de beweging die we maken met Gezond Gooi. Zoals in de vorige Update vermeld wordt hard gewerkt aan het Regioplan in het kader van het landelijke Integraal Zorgakkoord. Een serieuze stem en zeggenschap van inwoners in deze hele beweging naar anders samenleven en -werken is noodzakelijk. De inbreng van de Nulde Lijn:

  • ‘Samen maken we de wijk’ (zie boven) stimuleren in wijken waar dat nodig is;
  • Ruimte maken voor inwonersinitiatief;
  • Vrijwillige inzet stimuleren, vergroten en kennis delen;
  • Dialogen met inwoners organiseren over gezond leven en ouder worden;
  • Een ondersteunende samenwerking en taakverdeling in iedere wijk tussen sociaal werk-wijkverpleging en huisartsen, zoals in de Hilversumse Meent al loopt met het buurtteam, wijkverpleging van Amaris en Innovum en de 2 huisartsen in de wijk.

We zijn blij te zien dat deze inzet is terug te lezen in het concept Regioplan. Nu volgt de uitwerking: welke huidige dienstverlening is helpend, welke niet, hoe versterken we actieve inwoners (die nu nauwelijks betrokken zijn) en wie zet bestuurlijk waar de schouders onder met welk lef en leiderschap? Wordt vervolgd.


‘Examen’

In deze tijd van verandering, crises en onzekerheid is het fijn als ons werk gewaardeerd wordt. Die waardering en complimenten kregen we afgelopen week van de twee onafhankelijk auditoren die ons werk en onze manier van organiseren onder de loep namen voor de hercertificering van het Sociaal Werk Nederland-kwaliteitslabel. Dit kwaliteitslabel ontvingen we in 2017 als eerste welzijnsorganisatie in Nederland. Dit jaar gaan we het voor de 4e keer ontvangen. De auditoren gaven ons na afloop flinke complimenten. Ze zijn positief over onze manier van organiseren. Rijnlands organiseren is bij Versa goed ingebed. Hierdoor wordt alle kennis en ervaring uit de praktijk ingezet om te werken volgens de bedoeling: gemeenschapsopbouw in buurten en wijken. De auditoren zien dat we als organisatie en ook als professionals, goed doorontwikkelen op het gebied van vakmanschap, ze zijn vol lof over ons in company scholingsprogramma en het werven en inwerken van nieuwe collega’s. Voor onze sociaal werkers voelt de audit een beetje als op examen gaan, en iedereen voelt de complimenten als een mooie erkenning voor ons werk!  

Meer vraag, schaarse middelen

Ondanks dat er veel vraag is, kunnen de budgetten niet vanzelfsprekend mee groeien. De CAO in onze sector kent een flinke loonstijging, die leidt tot een kostenstijging die gemeenten niet volledig kunnen betalen. Dus zijn we door diverse gemeenten gevraagd om mee te denken waar de inzet minder kan. Een vraag die we begrijpen, en die ook lastig is gezien de enorme werkdruk en opgave die dagelijks voor ons ligt. Zodra we hierover meer helderheid hebben volgt er een volgende Update!

(*) zie campagne van o.a. SWN: Het manifest voor de menswaardigheid. Je kunt het manifest, net als Versa, ondertekenen.  


Hartelijke groet, 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties