Artikel

Buurtmaken met ABCD

Een mooie kennismaking met community building op zijn ABCD's. 

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
30 juni 2023 | 2 minuten lezen

ABCD

Denkt u er aan om in uw buurt iets te gaan doen? Met en voor de buren, gewoon in het dagelijks leven, omdat het anders kan, omdat het zo leuk is of omdat je een buurvrouw wilt helpen die niet zo makkelijk meer meekomt. U bent niet alleen. Er zijn steeds meer mensen die met zo’n idee rondlopen.

En de vraag is hoe je begint.

Soms hoor je over een mooi voorbeeld in een andere plaats, waardoor je een idee krijgt. Of je gaat babbelen met de buren en komt op een idee. Het is ook best even wennen, want buiten de buurt BBQ kijken we toch al snel naar de gemeente of een instantie.

Hoe kan je samen de buurt maken?

We hopen u met dit boekje op pad te helpen. Met inspirerende verhalen van mensen net als u. En hoe zij aan de slag gegaan zijn. En voor wie wil meer informatie over de techniek en theorie van het buurtmaken. VSBfonds draagt graag bij aan het versterken van buurten en wijken. We vinden het belangrijk dat mensen in hun eigen omgeving elkaar fysiek kunnen ontmoeten, dat mensen uit hele verschillende hoeken van het leven elkaar leren kennen en dat mensen samen aan de slag gaan voor hun buurt, dorp of wijk. We steunen vanuit die gedachte allerlei initiatieven met donaties.

Daarnaast delen we graag de lessen van al die mooie projecten met iedereen die daar mee geholpen kan zijn. Zo hebben we in ons werk kennis gemaakt met allerlei mensen met een interessant idee over hoe je in je buurt aan de slag kunt gaan. En hoe zo’n initiatief echt van de buurt kan zijn. En er blijkt een hele groep te zijn in Nederland en daarbuiten die dit doet vanuit Asset Based Community Development (ABCD). Een mond vol en helaas geen kant en klaar stappenplan.

Anders

Omdat jouw buurt en je buren net weer anders zijn dan die van een ander. Maar als je ze hoort vertellen hoe zij te werk zijn gegaan, dan gaat het kriebelen om aan de slag te gaan. Of ‘popelen’ zoals ze het noemen op de jaarlijkse ‘Popeldag’.

Voor u ligt het resultaat van een mooie samenwerking van VSBfonds met het ABCD netwerk, LSA Bewoners en in het bijzonder Joop Hofman en Birgit Oelkers.

We hopen dat dit boekje u op een spoor zet en we zien u graag in de buurt. En zoals ‘Buurman en Buurman’ (kinderprogramma VBRO) dan zeggen: Ajeto!

Het boekje is gemaakt door Eelco Visser samen met Rolf Reesink op vraag van het VSBfonds. 

Bernt Scheiders, Directeur VSBfond

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties