Artikel

Zwaan-kleef-aan………effectief vrijwilligerswerk!?

Stel dat we met elkaar 4 uur tijd doneren...

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
6 december 2023 | 2 minuten lezen

Als postuum eerbetoon aan Paul Sonnenschein heeft Deelmee een aantal blogs geplaatst, dit wordt de laatste.  

Paul Sonnenschein heeft eerder stukken geschreven voor Deelmee. In maart 2018 schreef Paul al met voorzienende blik over de zorg in Nederland. In deze column neemt hij ons mee om 'hands-on' invulling te geven om eenzaamheid dichtbij te kunnen aanpakken. 

Paul vertelt...

Ik zag op TV een aflevering van Brandpunt (maart 2018). Helemaal gewijd aan eenzaamheid onder ouderen. Dan hebben ze het over 65+ ers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat altijd wat vreemd vind om te lezen of te horen. Want ik ben zelf 68, maar heb nog helemaal niet het gevoel dat ik tot de categorie “ouderen” behoor. Hoe dan ook, de uitzending was interessant en het is de moeite waard er kennis van te nemen. Vandaar dat ik er een stukje over schrijf.

Wat ik vooral boeiend vond is een initiatief dat ik maar even in eigen woorden “zwaan-kleef-aan” heb genoemd. Het ziet er als volgt uit.

Om iets aan de eenzaamheid te doen voor een aantal ouderen is er een gezamenlijk koffiemoment voor hen in het leven geroepen. Dat is natuurlijk helemaal niets nieuws en ik zou er ook zeker niet over beginnen als er in dit geval iets bijzonders over te melden is.

Het betreft de organisatie van deze koffiemomenten. Het gaat aldus…..: iemand begint er de eerste keer mee en neemt de tweede keer een ander mee. Dat is volledig eigen keuze. Het kan de buurvrouw of –man zijn, je zoon, een vriend, wie dan ook. Maar het bijzondere is dat degene die meegevraagd is er mee instemt om deze keer mee te gaan om eens te zien hoe het loopt en vervolgens daarna nog een keer het koffiemoment begeleid en dan zelf weer iemand anders meeneemt. Als je dit doortrekt betekent het dat het koffiemoment iedere keer door twee mensen wordt begeleid. De eerste is degene die het daarvoor al een keer gedaan heeft en de tweede is degene die door de eerste wordt meegenomen en het de volgende keer weer doet. In schema:

Koffiemoment 1: A en B

Koffiemoment 2: B en C

Koffiemoment 3: C en D

Koffiemoment 4: D en E

Enzovoorts………

300.000 uren koffie schenken

Dit schijnt al op diverse plekken in Nederland zo te lopen en wordt verder uitgezet, met inmiddels 1300 vrijwilligers die hier gehoor aan hebben gegeven. Ik vind het een prachtige vondst. Op deze manier kunnen heel veel mensen betrokken worden bij vrijwilligersactiviteiten. Reken de potentie van al deze mensen door dan kom je op dik 300.000 uren koffie schenken. 

Vooral mensen die om wat voor redenen dan ook, zich niet voor langere tijd aan een activiteit kunnen/willen binden. Het is immers maar 2 keer. Maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je een nieuw iemand meeneemt en zo bewaar je de continuïteit. En de ouderen krijgen met veel verschillende mensen te maken en dat biedt steeds nieuwe prikkels.

Heel interessant en volgens mij vrij makkelijk op te zetten. Ook professionele en vrijwillige vakgenoten kunnen dit initieren zowel in de wijk als op locatie. Als coördinator vrijwilligerswerk kun je er mee beginnen en het dan praktisch geheel overlaten. Succes zou ik zeggen.

N.B. met de bijgaande link is het Brandpunt programma te volgen. Wil je alleen dit onderdeel schuif dan ongeveer naar minuut 10 tot 14.06.

Paul Sonnenschein

Http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/427053/Brandpunt.html

 

Deelmee bedankt Paul voor al zijn kennis, visie, gedachtengoed die hij professioneel als directeur van Cerein, als vrijwiller en als medemens met zo velen heeft gedeeld. Paul bedankt, je wordt gemist!

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties