Artikel

Tweede Kamerverkiezingen 2023; wat hoort volgens NOV thuis in de verkiezingsprogramma's?

Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor een bloeiende samenleving.

Profielfoto van Rianne Burgers
22 augustus 2023 | 1 minuut lezen

Deze zomer is het alle hens aan dek voor alle politiek partijen om een verkiezingsprogramma te schrijven voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Vereniging NOV heeft ze voorzien van een passage voor die programma's. 

Voorstel voor passage over vrijwillige inzet

Meer dan de helft van de Nederlanders is vrijwillige actief in sport, kunst, cultuur, zorg, natuur, onderwijs, hun buurt, brandweer, politie en vele andere terreinen. Vrijwillige inzet voor elkaar en de omgeving maakt mensen gelukkig, zorgt voor sociale samenhang en is een voorwaarde voor een gezond, veilig en democratisch Nederland. Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor een bloeiende samenleving. Het vrijwilligerswerk en verenigingsleven staan onder druk en verdienen steun.

Daarom nemen we de volgende actiepunten in ons verkiezingsprogramma op:

  1. Wij maken van vrijwillige inzet een apart beleidsonderwerp met een coördinerend bewindspersoon.
  2. Er komt structurele ondersteuning van vrijwillige inzet in alle gemeenten.
  3. Wij laten alle jongeren kennismaken met vrijwillige inzet, bijvoorbeeld via Maatschappelijke Diensttijd en (beroeps)stages.
  4. Wij stimuleren werkgevers om hun medewerkers tijd te geven voor vrijwillige inzet.
  5. Wij benaderen vrijwilligersorganisaties anders dan commerciële marktpartijen en maken gebruik van de mogelijkheden die EU-wetgeving biedt om niet op marktwerking gebaseerde financiering te bieden.
  6. Wij zorgen ervoor dat maatschappelijk vastgoed beschikbaar is voor de lokale samenleving.
  7. Wij zonderen vrijwilligersorganisaties zoveel mogelijk uit van wetgeving die niet primair voor hen bedoeld is, zoals de AVG of UBO-registratie.
  8. Wij zorgen ervoor dat vrijwilligersorganisaties eenvoudig en laagdrempelig een vergunning of subsidie kunnen aanvragen, bijvoorbeeld door een Only Once wetgeving in te voeren, gestoeld op Belgisch voorbeeld.
  9. Wij zorgen ervoor dat organisaties bij de implementatie van onvermijdelijke wetgeving hulp krijgen, zonder de kosten op die organisaties af te wentelen.
  10. Iedereen die in Nederland is, kan zich vrijwillig inzetten.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties