Artikel

Nominatie Best Applied Dutch Game Awards voor

VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren

Profielfoto van S.E.C. Rozemeijer
25 september 2023 | 3 minuten lezen

Genomineerd 

De VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren, ontwikkeld door welzijnsorganisatie MEE & de Wering, is genomineerd voor de Best applied Dutch Game Awards. Oftewel, ReAction is genomineerd als een van de beste Nederlandse toegepaste spellen.

Het team van ReAction is natuurlijk supertrots op deze nominatie. 4 oktober aanstaande is wordt de winnaar bekend gemaakt bij de uitreiking van de awards bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Voor de nominaties zie deze link https://lnkd.in/dFbxQXsv

Beste Nederlandse toegepaste spel

Ook de gamebouwers van ImproVive, Roger ter Heide, Nikita Kayal, en het team van ImproVive met wie MEE & de Wering heeft samengewerkt zijn ‘verheugd en trots,’ geven ze aan. Het innovatieve idee voor ReAction ontstond doordat steeds meer jongeren op jonge leeftijd messen gaan dragen. Geweldig dat het idee van jongerenwerkers Bas Ouwens en Nikkie Siersma van Jongerenwerk Den Helder nu meedingt voor het beste Nederlandse toegepaste spel. Dit is een kroon op hun ieders inspanningen.

Voor en door jongeren

‘We hebben de game gemaakt in samenwerking met ruim tachtig jongeren,’ vertelt Rob Hartings, ‘zodat hij goed aansluit op hun belevingswereld.’ Zo gebruiken we hun taal en verhaallijnen uit de praktijk. De stemmen en bewegingen van de jongeren zijn opgenomen en ze hebben ons uitgebreid van feedback voorzien. ReAction is uitgebreid getest met jongeren uit Den Helder, Zaanstad en Rotterdam.

Bewustwording

Doel is bewustwording te creëren, het dragen van messen te verminderen en zelfbewustzijn (‘ik kan mijn eigen keuzes maken, ook onder groepsdruk’) en weerbaarheid te trainen. Dit kan op een toegankelijke manier met VR, waar de speler midden in het spel wordt meegenomen en wordt uitgedaagd zelf na te denken en keuzes te maken om te de-escaleren of te escaleren.

Elke keuze maakt dat het spel een ander verloop krijgt. ReAction kan eindigen in het ziekenhuis, de ruzie wordt opgelost door met elkaar te praten, hulp te vragen, een mes wordt afgepakt, of de speler belandt in de gevangenis.

ReAction gaat niet alleen over steekgeweld en het dragen van messen. Het heeft betrekking op weerbaarheid, sexting (de aanleiding tot een (potentiële) ruzie, de werking en snelheid van social media, sociale vaardigheden, het maken van eigen keuzes ondanks opruiing van anderen.

Samenwerkingsverbanden

In februari 2023 is de game gelanceerd bij Hogeschool Inholland Haarlem. Sindsdien wordt de VR-game uitgerold over gemeenten, scholen en welzijnsorganisaties in Nederland. Projectleider Susan Rozemeijer: ‘De ontwikkeling van de VR-game is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, ImproVive, AdSysCo, Games for Health, Hogeschool Avans in Breda, Hogeschool Fontys in Eindhoven, en een twintigtal gemeenten en welzijnsorganisaties. ‘We zijn alle organisaties, waarvan er veel uit Noord-Holland komen, dankbaar voor de goede samenwerking.’

Uitrol

ReAction wordt sinds de lancering ingezet in Den Helder, Texel, Hollands Kroon, Schagen, Alkmaar, Beverwijk, Zaanstad, Heemskerk, Hilversum, Hoorn, Cuijk, Maas en Waal, Terneuzen, Vlissingen, Naaldwijk, Apeldoorn, Rotterdam, Elburg, Dijk en Waard, instelling ’s Heeren Loo, bij Hogescholen Fontys (Eindhoven) Avans (Breda) en Hogeschool Inholland Haarlem en op scholen in provincie Limburg.

Rob Hartings: ‘4 oktober aanstaande vindt de uitreiking van de Dutch Game Awards plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum en horen we of we ook de winnaar zijn.’

 

ReAction wordt door MEE & de Wering uitgerold als bedienmodel. Ben je geïnteresseerd? Of wil je als gemeente, welzijnsorganisatie, basisschool, VO, mbo of jeugdinstelling ook gebruik maken van ReAction? Neem contact op met Susan Rozemeijer via info@susanrozemeijer.nl of schrijf je in voor 1 van onderstaande gratis Webinars. 

Webinar Deelmee

Maandag 13 november van 13.00-14.30 uur. Inschrijflink: ReAction, de VR-game tegen steekgeweld onder jongeren. | Deelmee

In samenwerking met Deelmee organiseert MEE & de Wering op 13 november van 13.00-14.30 uur een webinar over de VR-game ReAction. De interactieve game wordt onder begeleiding van jongerenwerkers en/of een docent op scholen gespeeld. Doel van ReAction is jongeren bewuste keuzes leren maken. Het spel gaat niet alleen over steekgeweld en het dragen van messen, maar over het vergroten van weerbaarheid, sexting (de aanleiding tot een (potentiële) ruzie, de werking en snelheid van social media, sociale vaardigheden, het maken van eigen keuzes ondanks opruiing van anderen. De game is gemaakt in samenwerking met ruim tachtig jongeren van verschillende achtergronden zodat hij goed aansluit op hun belevingswereld.

ReAction wordt over Nederland uitgerold als bedienmodel en kan aangeschaft worden door gemeenten, welzijnsorganisaties, scholen en jeugdinstellingen.

Tijdens de webinar wordt voorlichting gegeven, is er ruimte voor het stellen van vragen en jongerenwerkers die al met ReAction werken vertellen hun ervaringen.

Meer weten? Meld je aan via de inschrijflink: ReAction, de VR-game tegen steekgeweld onder jongeren. | Deelmee

Sprekers:

  • Bas Ouwens (Jongerenwerk Den Helder, MEE & de Wering en bedenker ReAction)
  • Nikkie Siersma (Jongerenwerk Den Helder, MEE & de Wering en bedenker ReAction)
  • Maurits Badal (Jongerenwerk Sociom, Cuijk, Maas en Waal)
  • Kimberly de Haan (Link Jongerenwerk Schagen)
  • Kamal Qebayli (Jongerenwerk SMD Zaanstad)
  • Susan Rozemeijer (projectleider ReAction MEE & de Wering)

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties