Activiteit

ReAction, de VR-game tegen steekgeweld onder jongeren.

13 november
Maandag 13 november 2023
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

ReAction

De game is in februari 2023 gelanceerd bij Hogeschool Inholland in Haarlem en ‘rolt uit’ over gemeenten, welzijnsorganisaties en scholen in Nederland.

ReAction gaat niet alleen over steekgeweld en het dragen van messen. Het gaat over het vergroten van weerbaarheid, sexting (de aanleiding tot een (potentiële) ruzie, de werking, snelheid en mogelijke impact van social media, het aanleren van sociale vaardigheden, en het maken van eigen keuzes ondanks opruiing van anderen. ReAction is een instrument om het gesprek met jongeren aan te gaan. De docent/trainer/jongerenwerker heeft vooraf en na het spelen van de game een gesprek met de jongeren.

De kracht van ReAction:

  1. De game is gemaakt in samenwerking met ruim tachtig jongeren uit meerdere provincies
  2. De game sluit hierdoor aan op de belevingswereld van jongeren
  3. De game is interactief en innovatief, jongeren vinden het leuk om te spelen en staan hierdoor open om te leren
  4. ReAction wordt uitgerold als bedienmodel, geen verdienmodel. We werken samen op lokaal, gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau
  5. De game zorgt voor bewustwording bij jongeren
  6. De game is een preventief instrument en laat jongeren nadenken over de te maken keuzes; escalerend of de-escalerend

 

Suzan Rozemeijer, Bas Ouwens nemen jullie mee tijdens deze Webinar in hun missie om ReAction over heel Nederland uit te rollen zodat zoveel mogelijk jongeren op een interactieve manier leren welke keuzes ze kunnen maken om situaties te de-escaleren en binnen een trainingssituatie te leren wat het betekent om een situatie te laten escaleren. 

Susan Rozemeijer, projectleider VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren bij welzijnsorganisatie MEE & de Wering.

Susan’s drijfveer is in maatschappelijk opzicht verschil maken. ‘Als voormalig maatschappelijk werker heb ik oog voor preventie -beter voorkomen dan genezen- en het in kaart brengen van draagkracht en draaglast op microniveau. Mijn ervaring als journalist, waarbij ik een platform kreeg om misstanden aan de kaak te stellen en verhalen te vertellen die verschil maken, maar ook communiceren en relaties aangaan neem ik mee in mijn huidige functie als projectleider van ReAction. Het voelt echt als mijn missie om ReAction over heel Nederland uit te rollen om hierdoor zoveel mogelijk impact te maken op levens van jongeren en hun omgeving.’

Bas Ouwens is samen met collega jongerenwerker Nikkie Siersma de bedenkers van ReAction.

Bas is al ruim drieëntwintig jaar jongerenwerker bij Jongerenwerk Den Helder van MEE & de Wering. Verschil maken in het leven van een jongere drijft hem. ‘Ik ben altijd bereikbaar voor jongeren.’ Bas kent veel jongeren al vanaf jonge leeftijd omdat hij veel activiteiten en events organiseert. Hierdoor kent hij veel jongeren en is een aanspreekpunt. ‘Het is zo mooi om te zien als ze goed terechtkomen.’

Nikkie werkt ruim 5 jaar als Jongerenwerker Den Helder van MEE & de Wering. 'Waarom werken met jongeren mijn droombaan is: 'Het geeft ontzettend veel voldoening om met het werk wat je doet, daadwerkelijk een verschil te kunnen maken. Jongeren zijn de toekomst en hebben recht op participatie en begeleiding'. 

Gastsprekers/Jongerenwerkers die al met ReAction werken vertellen hun ervaringen;

Maurits Badal (Jongerenwerk Sociom, Cuijk, Maas en Waal) || Kamal Qebayli (Jongerenwerk SMD Zaanstad) || Peter van Antwerpen (Aan-Z Terneuzen) | Kimberly de Haan (Jongerencoach bij Link projecten in gemeente Schagen)

 

Werkzaam binnen OOV van een gemeente? Jongerenwerk? Binnen het onderwijs? Ervaringen delen met andere trainers? Of de game inzetten binnen school, welzijnsorganisatie of gemeente? 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!

Profielfoto van Hellen Spek
6 maanden geleden
Profielfoto van Hellen Spek
6 maanden geleden

kan ik alsnog aansluiten?

Profielfoto van Ellen Zomer
6 maanden geleden
Profielfoto van Ellen Zomer
6 maanden geleden

We hebben je denk ik gemist Hellen. Heb je je aangemeld?