Artikel

Het belang van een Voorzorgcirkel in Jouw Wijk; Een verhaal van verbondenheid.

We kunnen allemaal een rol spelen in het opbouwen van een ondersteunende omgeving voor onze oudere medeburgers, waarin niemand zich geïsoleerd of vergeten voelt. “Hallo” is een wachtwoord dat altijd werkt.

Profielfoto van Corinda Van Tilborg
16 augustus 2023 | 2 minuten lezen

In de moderne wereld, waarin afstanden geen obstakel meer lijken te zijn en communicatie eenvoudig is geworden, kunnen we soms vergeten hoe belangrijk het is om een solide sociaal netwerk en een ondersteunende gemeenschap te hebben. Dit geldt eigenlijk voor iedereen maar vooral voor oudere bewoners. Dit wordt duidelijk geïllustreerd door het verhaal van een oudere man in Deventer die zijn 88-jarige vriendin in Brabant niet kan bezoeken door fysieke beperkingen en afstand. De gebeurtenis op die ene ochtend dat ik deze meneer mee neem voor een bezoek aan zijn vriendin benadrukken het cruciale belang van een voorzorgcirkel in onze wijken.

Het verhaal begint met een simpele wens: twee oudere geliefden, die niet langer in staat zijn om elkaar te bezoeken, vinden troost en verbondenheid in dagelijkse telefoongesprekken die anderhalf uur duren. Deze gesprekken bieden hen niet alleen de kans om hun dagen te delen maar vormen ook een bron van emotionele steun en betrokkenheid. Omdat ik regelmatig naar Breda rijd voor een bezoek aan mijn moeder had ik voorgesteld om deze meneer voor een paar uurtjes naar zijn vriendin te brengen. Dit hadden we al eens eerder gedaan en het weerzien was toen hart verwarmend. We hadden om uiterlijk 10.45 uur afgesproken bij haar huisadres en waren er 5 minuten vroeger en zoals het leven altijd vol onverwachte wendingen zit, was alles dicht, vitrages, deur, geen teken van leven. Deze man had  geen sleutel van het huis, geen mobiel, geen telefoonnummer van zijn vriendin, want deze staat geprogrammeerd in zijn vaste telefoon, geen nummer van familieleden  niets had hij bij zich.

Bellen kloppen, niemand thuis, wellicht was ze nog even om een boodschapje? Nee zei de man stellig, gisterenavond zei ze alles al in huis te hebben voor vandaag. Laten we nog eventjes wachten . Het tijdsverloop versterkte de ongerustheid en versterkte het belang van sociale connecties en de kracht van nabuurschap. We liepen naar een overbuurvrouw die belde naar mevrouw, de telefoon ging over er kwam geen antwoord. Het huis was zo goed beveiligd dat je kon nergens in, overheen klimmen of binnen kijken. Na wachten, bellen en proberen om contacten te vinden die een ingang hadden, dacht ik nog dat wordt 112 bellen, maar uiteindelijk kwam de vrouw aanlopen om 11.20 uur ze was zich van geen kwaad bewust, gewoon een boodschapje halen want we zouden toch pas om 12.00 uur komen? Gelukkig konden de oude geliefden elkaar in de armen sluiten en hadden een hele fijne middag samen.

Dit kleine incident illustreert niet alleen de kwetsbaarheid van ouderen en het belang van hulpbronnen , maar ook hoe het gebrek aan communicatie kan leiden tot onnodige angst en zorgen. De les die uit dit verhaal kan worden getrokken, is dat een voorzorgcirkel in onze wijken van onschatbare waarde is voor de ondersteuning en het welzijn van oudere bewoners. Deze cirkel omvat niet alleen sociale connecties tussen buren, maar ook contactpersonen die toegang hebben tot de woning in geval van nood. Dit kan helpen bij het verminderen van de eenzaamheid van ouderen, het bieden van snelle hulp in noodsituaties en het  bevorderen van een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid.

De ervaring van deze oudere man en vrouw benadrukt dat het niet alleen gaat om technologie en moderne communicatiemiddelen, maar vooral om menselijke relaties en nabuurschap. We kunnen allemaal een rol spelen in het opbouwen van een ondersteunende omgeving voor onze oudere medeburgers, waarin niemand zich geïsoleerd of vergeten voelt. Het belang van een voorzorgcirkel kan niet genoeg worden benadrukt, want het kan het verschil maken tussen angst en gemoedsrust, tussen eenzaamheid en verbondenheid en tussen vergetelheid en zorgzaamheid.

En hoe begin je hiermee? “Hallo” is een wachtwoord dat altijd werkt.

 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
2 reacties