Artikel

Gezichten van Dementie

Portret van Raymond Janssen.

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
12 juli 2023 | 1 minuut lezen

Eerbetoon

Het begon bij de moeder van kunstschilder Herman van Hoogdalen. Ze leed aan Alzheimer. Na haar dood ging Herman terug naar het verpleeghuis. Als postuum eerbetoon aan zijn moeder portretteerde hij mensen met dementie. Oud nieuwslezer en schrijver Herman Wanders filmde het ontstaan van de portretten en sprak met de families over pijn en onmacht, maar ook over mooie momenten. Tijdens de wording van het project kreeg zijn vader dementie. 

Raymond Janssen

In de zomer van '22 kan Raymond Janssen (47) opeens de tent van zijn kinderen niet meer opzetten.

Binnen enkele maanden raakt hij zijn spraak kwijt. De aftakeling gaat razendsnel. Als hij de diagnose dementie krijgt, reageert hij al niet meer.

De situatie thuis wordt onhoudbaar. Hij verhuist naar een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Tijdens bezoek ervaren zijn vrouw Carola (40) en de kinderen Gisèle (9), Floràn (8) en Vayén (3) nauwelijks nog contact.

Carola: 'Ik mis hem enorm, maar krijg niets meer terug. Hij is eigenlijk al weg. Ik voel me eenzaam.'

Klik op de foto of deze link.

 

Note; Carola Renders zal in de Deelmee kennisweek 'de wijk als houvast' op vrijdag 17 november 2023 om 10.00 uur een Webinar geven. De Webinar gaat over de jonge mantelzorger.  Als zorgende mama van drie jonge kinderen met een papa met dementie (op jonge leeftijd) én als directeur van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd vraagt Carola héél graag aandacht voor deze groep kinderen en jongeren! Eind augustus in de Agenda op Deelmee.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties