Artikel

Het team van de Toekomst

“De professionals leren van de mantelzorger als expert, omgekeerd is hetzelfde het geval.

Profielfoto van Rianne Burgers
1 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Hoe kunnen formele en informele zorg en ondersteuning hand in hand gaan voor de ouderen in onze samenleving? Deze vraag staat momenteel volop in de belangstelling. De noodzaak van samenwerking tussen formele en informele ondersteuning is voor iedereen duidelijk, maar het is voor beide partijen wel wennen om samen het team van de toekomst te kunnen vormen.

Wat is nodig om de ondersteuning en zorg toekomstbestendig te maken bij locaties, organisaties en in de keten?

Het ministerie van VWS wil het leer- en verandervermogen van de sector versterken om het passende antwoord op deze vraag te vinden en flexibel te kunnen inspelen op ontwikkelingen. Hiervoor is het, in navolging van de eerdere programma’s Waardigheid en trots en Waardigheid en trots op locatie nu het programma Waardigheid en trots voor de toekomst gestart.

Een van de deelsessies tijdens het congres van Waardigheid & Trots dat in het kader van dit programma werd georganiseerd, begin juli, wierp een voor de toekomst van ondersteuning en zorg uiterst relevante vraag op: hoe komen we tot gelijkwaardige samenwerking tussen formele en informele zorg?

De combinatie van een toenemende vraag naar zorg en een steeds groter wordende krapte op de arbeidsmarkt maakt gelijkwaardig samenwerken met informele zorgverleners steeds belangrijker voor zorgaanbieders. Bij die informele zorgverleners denken de meeste mensen in eerste instantie aan naasten, de mantelzorgers dus. Maar het is breder, het zijn ook mensen uit het sociale netwerk van familie, vrienden en vrijwilligers.

Zorggroep Groningen en Atlant

Ondersteunende rol In de deelsessie tijdens het congres vertelden een mantelzorger, een zorgmedewerker, een vrijwilliger en een vrijwilligerscoördinator hoe zij samenwerken en wat nodig is om dit te kunnen doen. Wat zij vertelden, speelde zich af binnen het werkveld van twee intramurale organisaties: Zorggroep Groningen en Atlant. Maar de kern van wat daar aan bod kwam, is in de extramurale setting even relevant en toepasbaar.

Het meest sprekende voorbeeld om dit te illustreren kwam van mantelzorger Jan Perlee. Hij verleende jarenlang thuis zorg en ondersteuning aan zijn vrouw, eerst vanwege haar diabetes type I en vervolgens ook toen dementie bij haar werd vastgesteld. In een korte film2 geeft hij uitleg over hoe hij zijn ondersteunende rol jarenlang thuis heeft vervuld voor zijn Tineke, en hoe belangrijk hij het vond dit te blijven doen toen voortzetting van de zorg thuis niet langer haalbaar was en zij dus moest worden opgenomen in een verpleeghuis van Zorggroep Groningen.

Wennen aan elkaar

Dat de mantelzorger meereist als iemand naar het verpleeghuis gaat, is niet vanzelfsprekend maar wel waardevol, is de duidelijke boodschap van Perlee's verhaal.

Lees in de bijlage 'Team toekomst' een samenvatting van deze sessie op het congres en de presentatie van beide organisaties. 

Deelmee

De vraag die ook bij Deelmee regelmatig gehoord wordt: "hoe kom je tot een gelijkwaardige samenwerking".  Op Deelmee zijn leernetwerken die met dit onderwerp "Team van de Toekomst" actief bezig zijn, kennis en ervaring delen de deelnemers met elkaar in deze Leernetwerken. Heb je belangstelling dan kun je lid worden van een van de hieronderstaande Leernetwerken. 

 

Bron: ORGANISATIE VAN ONDERSTEUNING TEKST: FRANK VAN WIJCK BEELD: PIXABAY/GERALT

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties