Artikel

Gezichten van een onzeker bestaan

Eefke, heel goed in slecht zijn

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
15 januari 2024 | 2 minuten lezen

De schade die door bestaansonzekerheid, op lange termijn veroorzaakt wordt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De weg naar een onzeker bestaan kan lang en hobbelig zijn, maar ook kort en heftig. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt. Ruim een kwart van de bevolking leeft in bestaansonzekerheid. Het ontbreekt hen aan de menselijke basisbehoeftes van veiligheid en zekerheid. Ze zijn niet zeker van werk, inkomen of een dak boven hun hoofd. Het eigen netwerk is te klein om klappen op te vangen. Zo worden ze als in een centrifuge naar de marge van de samenleving geslingerd. Dit leidt bij veel mensen tot verbazing en verontwaardiging: hoe kan dat in een welvarend land als Nederland?

Gezichten van een onzeker bestaan

Bestaansonzekerheid is schadelijk, voor het individu én de samenleving. In het verhalenboek en video portretten, ‘Gezichten van een onzeker bestaan’ laat de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving zich meenemen door 14 mensen in hun jarenlange bestaan in onzekerheid. De verhalen laten zien wat bestaansonzekerheid met mens en gezondheid doet en hoe moeizaam de weg hieruit in Nederland is.

De portretten

De 14 mensen die geportretteerd zijn, hebben een groot deel van hun leven in de overlevingsmodus gestaan. Zij deelden hun verhaal in de hoop daar anderen in de toekomst mee te kunnen helpen. De Raad van volksgezondheid & Samenleving wil graag een advies geven over wat er nodig is om bestaansonzekerheid terug te dringen. Vanaf 2021 hebben zij aan "Gezichten van een onzeker bestaan" gewerkt. 

 

Eefke haar verhaal is een eerste videoportret vanuit reeks, de andere persoonlijke verhalen zijn te volgen via Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.  

 

 Lees & Vaktip

Wat doet bestaansonzekerheid met je? | Deelmee - Desire - Deel 2 - Video-portret - Raad voor Volksgezondheid n Samenleving

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties