Artikel

Jonge vluchtelingen veerkrachtig

De interventie verbetert het algeheel psychisch welbevinden van deelnemers significant.

Profielfoto van Anja ter Stege
1 mei 2023 | 1 minuut lezen

Verwey-Jonker instituut 

Evaluatie van een preventieve ggz-interventie voor amv’s

Minderjarige vluchtelingen (amv’s) die alleen naar Nederland zijn gekomen, kampen door de vaak traumatische ervaringen in het verleden met psychosociale gezondheidsklachten. Hierdoor kunnen zij soms niet goed meekomen op school en andere levensgebieden. Professionals hebben niet altijd voldoende handvatten of tijd om deze negatieve spiraal te (helpen) doorbreken.

GGNet, Centrum voor interculturele GGZ 

In antwoord hierop heeft GGNet, Centrum voor Interculturele GGZ, een training ontwikkeld, gericht op het verbeteren van het algeheel psychisch welbevinden van deze doelgroep. Het Verwey-Jonker Instituut evalueerde deze interventie.

Training

Het GGnet, Centrum voor Interculturele GGZ, ontwikkelde een training voor het verbeteren van het psychisch welzijn van deze groep.
Het psychisch welzijn van deelnemers verbetert significant door de training, blijkt uit onze evaluatie. Deelnemers krijgen handvatten om (beter) met hun problemen om te gaan, en worden op verschillende levensdomeinen geholpen. De inzet van sleutelpersonen motiveert jongeren, en de training verlaagt voor deelnemers de drempel om met elkaar over hun problemen te praten en hulp te vragen.

In dit onderzoek geven wij verder de belangrijkste werkzame elementen uit de interventie weer, benoemen wij welke aandachtspunten er nog zijn, en doen wij aanbevelingen voor het verder uitrollen van deze interventie.

Heb jij te maken met jonge vluchtelingen? Dan is dit een onderzoek en een training waarmee je misschien de kwaliteit van leven voor jongen mensen kunt verbeteren. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties