Artikel

Congres Thuis in de wijk

Bloeiende buurten voor wonen, welzijn en zorg

Profielfoto van Annemarie van de Wal
23 maart 2023 | 2 minuten lezen

Het congres Thuis in de wijk 2023 stond in het teken van initiatieven die wonen, welzijn en zorg verbinden met de buurt. Wonen is een actueel thema. Jongeren die niet terecht kunnen op de woningmarkt en gedwongen langer thuis blijven wonen. Ook ouderen die best willen doorstromen naar een woning die beter past bij hun levensfase maar niet zitten te wachten op een tweekamerappartement. Zoals Corry van de Wildenberg zei: ‘Ouderen willen best verhuizen maar niet naar een tweekamerappartement waar geen plek is voor hobby’s. De hobby van een vrouw is niet alleen de keuken’.

Er zijn nieuwe structuren nodig, dat is wel duidelijk.

 

Francesco Veenstra – Rijksbouwmeester – nam ons mee in de wederopbouw van Nederland. Er is een generatiescheiding ontstaan door de manier waarop we onze wijken na de oorlog hebben opgebouwd. Mede door het scheiden van wonen en werken is het individualisme aangewakkerd.

De inrichting van onze leefwereld heeft dus veel invloed op de manier waarop we met elkaar samenleven, waar en hoe we elkaar ontmoeten en hoe we met elkaar omgaan/voor elkaar klaarstaan.

Patrick Vermeulen – hoogleraar organisatie-ontwikkeling aan de Radboud Universiteit – spreekt over het creëren van Rijke gemeenschappen. Dit zijn gemeenschappen die zich laten leiden door overkoepelende waarden zoals ‘erbij mogen horen’ en ‘talenten benutten’. In plaats van werken vanuit de bedoeling werk je vanuit verbinding. Iedere organisatie heeft zijn eigen bedoeling, dat is nodig om je werk te kunnen doen. Wil je met verschillende organisaties samenwerken dan is het belangrijk om dit vanuit de verbinding te doen.

Voorzorgcirkels:

Mooi betoog van de twee heren maar hoe vertalen we dit naar onze praktijk? Tijdens het congres was er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende praktijksessies die allemaal op een eigen manier bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe structuren en samenwerkingsvormen.

Henk Geene was een van de begeleiders van een praktijksessie: ‘Voorsorteren met de voorzorgcirkel’.

Tijdens de goed bezochte praktijksessie heeft Henk de deelnemers meegenomen in de wereld van de voorzorgcirkels; bewustwording over de vergrijzing die op ons af komt en de zorgen die dat met zich meebrengt. We kunnen niet blijven rekenen op de georganiseerde zorg, we zullen veel meer met elkaar, als samenleving moeten opvangen. Het land van Cuijk en de andere plekken in Nederland, zijn genoemd als goede voorbeelden.

Het meest waardevolle waren wat mij betreft de informele momenten aan de statafel. Opvallend hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in de voorzorgcirkels maar ook hoeveel mensen al gehoord hebben van deze beweging. De voorzorgcirkel spreekt tot de verbeelding en men ziet meteen de meerwaarde ervan in. Het is laagdrempelig, praktisch en iedereen is van waarde.

Van de doos boeken waar Henk in de ochtend mee naar binnen kwam, was weinig over aan het eind van de dag! Al met al een mooie en inspirerende dag!

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties