Blog

Bestuursleden gezocht, een van de minst aantrekkelijke vrijwilligersfuncties van deze tijd.

Landelijk iets betekenen voor vrijwillige inzet? Oproep van AGORA beroepsvereniging voor Coördinatoren vrijwillige inzet.
6 november 2021 | 2 minuten lezen

Bestuursleden gevraagd een oproep die ik regelmatig tegen kom. Waar mensen, vrijwilligers niet zo snel warm voor lopen in de huidige tijd. 
Het imago van een bestuurslid is niet aantrekkelijk men denkt het is een taak die veel tijd kost, er zit een verantwoordelijkheid aan vast, je moet regelmatig vergaderen. Dit zijn nu niet de meest flitsende taken die je kunt doen. 

Toch is mijn ervaring als bestuurslid van AGORA beroepsvereniging voor coördinatoren vrijwillige inzet, dat een bestuursfunctie je ook heel veel brengt. Zeker als je actief bent voor een landelijke vereniging, je gaat nieuwe taken uitvoeren, taken die je nog niet eerder hebt gedaan, je gaat je meer verdiepen, in mijn geval, in je eigen beroep. Je bent op de hoogte van alle nieuwe trends en ontwikkelingen. Je bouwt een groot landelijk netwerk op. Je kunt landelijk mee praten soms de politiek adviseren, soms de collega’s in het land ondersteunen. 

Het leuke aan deze bestuursfunctie is dat je het verschil kan maken voor de beroepsgroep coördinator vrijwilliger inzet. En hierdoor de wereld kunt verbeteren voor heel veel vrijwilligers.

Je werkt samen met mensen uit hetzelfde werkveld. Dit is een positieve ervaring, in je werk ben je vaak de enige coördinator vrijwillige inzet in de organisatie. Dus eens sparren met collega’s, die weten waar jij het over hebt is een positieve ervaring. In de periode dat ik bestuurslid was heb ik geholpen met het opzetten van de post HBO innovatief vrijwilligers management bij de HU. Hebben we een nieuw beroepsprofiel gemaakt. Is de functiewaardering voor het beroep omhoog gegaan en  hebben we mooie congressen en thema bijeenkomsten georganiseerd voor de collega’s in het land. Doordat het een landelijke beroepsvereniging is en de bestuursleden vanuit het hele land komen,  is het heel fijn dat we de afgelopen periode hebben leren werken met Teams, dat we digitaal kunnen vergaderen kost minder uren. Alhoewel het af en toe live overleggen ook goed is voor verbinding tussen de bestuursleden.

Als bestuurslid heb ik veel nieuwe vaardigheden geleerd, ben ik in mijn vak gegroeid kon ik veel doen aan beroepsontwikkeling. Heb ik nieuwe mensen leren kennen en een groot netwerk op mogen bouwen. Dit netwerk is ook nu nog heel waardevol voor mij.

Als je dus een beetje tijd hebt voor een bestuursfunctie dan zou ik zeggen meld je aan en verrijk jezelf met meer kennis, ervaring, leer nieuwe vaardigheden en laat je netwerk groeien.

https://www.deelmee.nl/werkgroep/310-thema-werkgroep-vrijwillige-inzet-actief-zijn-vrijwilligerswerk/documenten/map/3196

Gaat AGORA je aan het hart? Of heb je nog twijfels of vragen? Mail of app gewoon naar Annemieke Biemond - voorzitter@agora-beroepsvereniging.nl - 06-53992773. Zij staat je graag te woord. Of reageer direct; maar wel vóór 30 november 2021. Graag tot snel! 

Doe mee met de discussie

Ga rondom een onderwerp of publicatie met elkaar in discussie, deel ervaringen, maak elkaar wegwijs en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties
8 november 2021
Rianne Burgers
1 maand geleden

Mooie beroepsvereniging zoekt bestuursleden. Ben je actief voor vrijwilligers en wil jij je beroepsontwikkeling bijhouden of versterken denk dan eens aan bestuurlid zijn voor de beroepsvereniging AGORA. 

Thema's