Blog

Familieparticipatie - verteld door een mantelzorger op eigen werk

Familie participatie, wat doe ik eigenlijk als mantelzorger?
Profielfoto van Rianne Burgers
18 april 2024 | 3 minuten lezen

Werk en privé

Binnen de organisatie waar ik werk zijn we druk met familieparticipatie en vrijwillige inzet. Informele zorg is op dit moment het woord hiervoor. Familie kan en mag taken rondom hun dierbare blijven uitvoeren. De zorgmedewerkers zijn ondersteunend aan de bewoner en zijn/haar eigen netwerk. Nu ben ik zelf ook mantelzorger voor mijn moeder. Zij woont in een woonzorgcentra tegen over ons huis. Ik ga regelmatig op bezoek en ik help bij verschillende zorgtaken.

Boodschappen doen we 1 keer per week samen naar het winkelcentrum. En we eindigen in de brasserie waar we samen genieten van koffie en een gebakje. We zijn inmiddels vaste gasten en als we binnen komen worden de cappuccino’s al gemaakt. En zo aan de koffie kreeg ik het idee om bij mijn moeder op haar etage een Paasbrunch te organiseren voor de bewoners en dacht dan vraag ik andere familieleden ook voor hulp.

Idee delen

Dit idee heb ik in de ideeën bus gedaan en al snel had ik contact met de welzijnsmedewerker van de afdeling. Het idee werd heel enthousiast ontvangen. Ik heb een mooie brief opgesteld en deze is door de medewerkster verzonden naar de eerste contactpersonen van de bewoners van de vierde etage. Een dochter reageerde al snel of ik even iets meer kon vertellen over mijn idee en wat zij kon doen. Ik had deze dochter nog nooit gezien en nu kwam ik haar zo tegen. Naast deze dochter wilde ook mijn broer, schoonzus en mijn dochter mee helpen. Het eerste groepje was aangehaakt. Ik heb een draaiboekje gemaakt en hierin verschillende taken opgenomen.

Bewoners gaven aan het een heel leuk idee te vinden en als we financieel iets nodig hadden dan wilde zij wel graag mee betalen. Ik wilde kijken of we de Paasbrunch budgettaire neutraal konden regelen. De afbakbroodjes en het standaard beleg kon ik via de voedingsassistente regelen en bestellen. Luxe beleg , eieren, toetjes en beslag voor cupcakes en wafels werd door ons geregeld.

Hopelijk doet dit voorbeeld goed volgen!

Dit liep wel, maar meer hulp vanuit de andere familiea kwam nog niet op gang. Totdat er twee nieuwe bewoners kwamen wonen en de dochters en kleindochter wilden wel meehelpen. Ineens hadden wij op Eerste Paasdag een team van 12 personen. Dit was even wat onwennig, de taken verdelen over 12 mensen maar al gauw liep het gesmeerd.

                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toestemming voor gebruik foto's van bewoners en familie.

Taken verdelen en samenwerken

We hebben de huiskamer in paassfeer gebracht, met hulp van de welzijnsmedewerker. Mijn dochter had alles om te bakken op het balkon opgebouwd zodat we geen hinder zouden hebben van een mogelijk brandalarm. Bewoners vonden het geweldig zoals het eruit zag en de overvloed aan heerlijke dingen die er op de tafels stonden. Ze konden natuurlijk kiezen voor een gekookt of gebakken eitje. En de eieren die er waren kwamen van de markt dit waren dubbeldooiers. Een mantelzorgster heeft heel wat eitjes gebakken, daarnaast was er aan iedere tafel ook ruimte voor een of twee familieleden hierdoor waren er gezellige gesprekken gaande en werd er heerlijk gegeten, gesnoept en genoten.

Toestemming voor gebruik foto's van bewoners en familie.

De medewerkers hebben aan de collega’s van de andere etages, nog wel moeten uitleggen dat deze Paasbrunch niet was georganiseerd door de afdeling welzijn maar door familie zelf. Dit waren zij niet gewend. Ik hoop dat door deze 1e gezamenlijke activiteit georganiseerd door familie, meer familieleden iets willen organiseren.

Ik neem deze ervaring ook weer mee naar mijn eigen organisatie.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties