Praktijkvoorbeeld

The Father

KIJKTIP Alzheimer Nederland! De film The Father geeft goed weer hoe verwarrend dementie is, voor de persoon met dementie, maar ook voor de mantelzorger.

Vanaf 26 augustus in de bioscoop

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los.

Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. The Father won de publieksprijs op het Filmfestival van San Sebastián. Hopkins wordt alom geprezen voor zijn verbluffende prestatie en getipt voor een Oscar. Florian Zeller verfilmde zelf zijn gelauwerde toneelstuk dat, onder andere, op het West End en Broadway te zien was.

Als jullie de film hebben gezien, geef onderstaand jullie je reacties en beschrijf eens hoe deze film kan helpen dementie te begrijpen of hierover te spreken met elkaar.

Bron Foto en tekst Pathe

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties
Profielfoto van Ellen Zomer
3 september 2021
Profielfoto van Ellen Zomer
3 september 2021

Wat een impact, ontroering een roller coaster aan emoties en tegelijkertijd voor velen herkenbaar. Verdriet, boosheid, onmacht, bewondering maar ook de rol van de mantelzorger zwaar, door het 'houden van' ga je toch door, te ver, niet willen erkennen, willen vernergen dat het niet zo is...

Willen jullie je reacties delen na het zien van deze film, jullie ervaringen? Fijn!