Blog

Huidhonger: het belang van aanraking

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
22 mei 2023 | 1 minuut lezen

Podcast over huidhonger: het belang van aanraking

Onder leiding van Mieke Hollander, grondlegger van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®, gingen Els Messelis en Noëlle Sant in gesprek over huidhonger.

Wat gebrek aan genegenheid met je kan doen!

Els Messelis is gerontoloog en auteur, o.a. van het boek: 'Aanraking in tijden van huidhonger'. Noëlle Sant is kennismanager bij Vilans en expert op het thema intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg. Els doet al jaren onderzoek naar intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg en heeft daar veel expertise over. Haar research naar ervaringen met huidhonger was zij al begonnen voor de coronapandemie, maar tijdens de pandemie bleek des te meer, hoe belangrijk het thema is, en hoeveel mensen er ook weet van hebben. Haar boek bevat interviews met mensen die in vertrouwen met haar hun ervaringen met huidhonger deelden.

Daarnaast is er ook aandacht besteed aan de hulpverleners die hier ook mee te maken krijgen, niet alleen in relatie tot de bewoners, maar eigenlijk ook zelf. Voor Noëlle is huidhonger ook een belangrijk thema binnen haar werk, bij de aandacht voor intimiteit en seksualiteit moet er zeker ook aandacht zijn voor huidhonger. Je komt dit in de zorg, als je goed kijkt, duidelijk tegen. Vergelijking In de podcast vergelijken ze daarin ook de Vlaamse en de Nederlandse situatie.

Conclusie: huidhonger is iets wat ook in de ouderenzorg voorkomt, net als op andere plekken in de maatschappij. Wees er alert op!
 

 

 

Lees meer: https://www.vilans.nl/actueel/verhalen/podcast-over-huidhonger-het-belang-van-aanraking

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties