Blog

ENERGIEARMOEDE!

Ik maak me (samen met een heleboel anderen) ontzettend veel zorgen over de energieprijzen voor mensen die leven op of rond het sociaal minimum.
Profielfoto van Henk Ruiter
Henk Ruiter
2 maart 2022 | 1 minuut lezen

De gasprijzen zijn recent flink gestegen en daardoor kan bij veel mensen de energierekening een stuk hoger worden. Om deze stijging te temperen heeft het kabinet in 2021 maatregelen genomen. Eén van de maatregelen is het beschikbaar stellen van 150 miljoen euro voor gemeenten om energiearmoede aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld via energiebespaaradvies of energiebesparende maatregelen. 

#DURFTEVRAGEN op DEELMEE - MAAK ENERGIEARMOEDE ZICHTBAAR!

Iedereen gaat meer betalen voor zijn energierekening. Maar bij huishoudens met lagere inkomens hakt dit er harder in dan bij huishoudens met hogere inkomens. 

Bij de Financieel Trefpunten in mijn regio en op andere plekken druppelen ze meer en meer binnen: mensen van wie het energiecontract afloopt of mensen met een variabel contract die niet meer weten hoe het verder moet. 

Ja, er is compensatie, een generieke korting op de energiebelasting van 400 euro voor alle huishoudens, en er komt een regeling aan van (waarschijnlijk) 200 euro voor minima. Dit is een eenmalige compensatie die nog steeds niet is uitgewerkt; deze moet via de gemeenten worden gaan uitgekeerd aan mensen met een laag inkomen.

Ik zag afgelopen week nog een mevrouw in een Financieel Trefpunt die gedwongen moest overstappen en een aanbod kreeg van de leverancier voor 350 euro per maand; een verschil van zo'n 200 euro met haar vorige energiecontract. 200 euro op een inkomen op bijstandsniveau is ondoenlijk. Waar eindigt dit?

Oproep aan alle collega's in het sociaal domein! Reageer en plaats hier voorbeelden, wij zien zoveel om ons heen! Hiermee kunnen wij de onzichtbare energiearmoede zichtbaar maken en gemeenten sneller financieel te laten helpen. #DURFTEVRAGENopDEELMEE MAAK ENERGIEARMOEDE ZICHTBAAR!

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
2 reacties
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 jaar geleden
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 jaar geleden

#DURFTEVRAGENopDEELMEE! Help mee om energiearmoede zichtbaar te maken! Plaats hieronder je verhaal, jullie praktijkvoorbeelden, help mee om het onzichtbare zichtbaar te maken, zodat we hiermee aan de bel kunnen trekken bij gemeenten om sneller financieel te ondersteunen. 

Profielfoto van Rianne Burgers
2 jaar geleden
Profielfoto van Rianne Burgers
2 jaar geleden

@Henk Ruiter, donderdag wordt Leernetwerkgroep Ertoe-Doen uit Apeldoorn actief op Deelmee, Thuisadministratie Humanitas @Maaike Hartgers is daar bij aangesloten en zij hebben wellicht voorbeelden waarmee de energiearmoede zichtbaar gemaakt kan worden.