Activiteit

Hoe maken we het effect en de impact van sociaal werk inzichtelijk?

11 juni
Woensdag 11 juni 2025
13:00 tot 16:30
Evenement / Congres
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Maak maatschappelijke impact zichtbaar en meetbaar! Kom naar de conferentie 'De maatschappelijke impact van Sociaal werk' 

Sociaal werk is van onschatbare waarde. Maar hoe tonen we het effect ervan aan? Hoe bewijzen we de impact, vooral bij preventieve interventies waarvan de resultaten pas op lange termijn zichtbaar zijn?

Al jaren is de vraag aan de orde naar de maatschappelijke impact van het sociaal werk. Hoe bepaal je nu de maatschappelijke impact? Om hierover iets te kunnen zeggen heb je dan data (tellen) nodig en vul je dat dan aan met verhalen van mensen (vertellen) over wat bepaalde hulp of ondersteuning hen geholpen heeft om een nieuwe stap in hun leven te zetten.

Om met dat laatste te beginnen: Bij een gesprek van een groep jongeren in Amsterdam Nieuw West met de Raad van Toezicht van de betreffende organisatie, vertelden al deze jongeren over hun schoolcarrière. In al die verhalen kwam onbedoeld en impliciet naar voren dat de jongerenwerker op een cruciaal moment in hun jonge leven het juiste zetje had gegeven. Eventuele data over voorkomen van schooluitval kun je aanvullen met het verhaal van de jongeren zodat het complete beeld ontstaat. Of zijn er nog andere manieren?

Als je wilt weten wat de impact is geweest van de schuldhulpverlening door de wijkteams in een bepaalde stad, dan zijn hier zoveel gegevens over beschikbaar (de registratiegegevens van de leden van het wijkteam, het aantal mensen dat in een bepaalde wijk in de schulden zit en de veranderingen in die aantallen, het aantal mensen dat in een schuldsaneringstraject terecht komt, etc.) dat het mogelijk is om met betrouwbare cijfers iets te kunnen zeggen over de impact van het wijkteam. Ook hier kunnen de verhalen van de inwoners de cijfers diepte geven.

Wat komt er kijken bij effect en impact meting?

  • Klanten en burgers moeten geregistreerd worden, eventueel anoniem. Dit geldt ook voor de interventies. Daarom is een gebruiksvriendelijk registratieprogramma nodig waarin professionals relevante informatie kunnen vastleggen.
  • De verzamelde gegevens over de dienstverlening en de effecten ervan kunnen worden gekoppeld aan openbare statistieken. In een gemeente zijn meerdere maatschappelijke partijen actief. Idealiter maken zij vooraf afspraken over welke gegevens worden geregistreerd en op welke KPI’s wordt gestuurd. Zo kan de gezamenlijke impact worden gemeten en verbeterd.
  • Niet alle impact is in cijfers uit te drukken. Het verhaal van individuele klanten en klantgroepen is daarbij onmisbaar. Interventies hebben zowel bedoelde als onbedoelde effecten, positief en negatief. Door deze te analyseren, kunnen we ervan leren.
  • Met de verzamelde data kunnen interventies onderling worden vergeleken. Dit vraagt om een lerende organisatie en een flexibele werkomgeving. Echter, er kan spanning ontstaan tussen deze lerende houding en strikt contractmanagement—een spanningsveld dat vaak onbenoemd blijft.
  • Een uitdaging blijft de registratiediscipline. Zelfs als medewerkers betrokken zijn bij het bepalen van de registratiedata en de keuze voor een gebruiksvriendelijk systeem, blijft het registreren zelf een aandachtspunt. In veel organisaties is die discipline nog niet optimaal.

Wat kan je verwachten?

✔  Inspirerende keynotes over effectmeting en impactanalyse
✔  Praktische tools om registratiedruk te verlagen en registratiediscipline te verbeteren
✔  Inzichten van gemeenten over hun wensen en behoeften
✔  Discussies over de spanning tussen lerende organisaties en contractmanagement
✔  Netwerkmogelijkheden met experts en collega-bestuurders

Aansluitend ben je van harte welkom voor de informele borrel op het rooftop terras. 

 

 

Deze conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door Cigarbox, Hogeschool InHolland en AdSysCo