Activiteit

Waarom we (niet) bang moeten zijn om oud te worden!

16 november
Donderdag 16 november 2023
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Alles uit handen

Het begint als je lijf niet zo goed meer meewil.

Met de beste bedoelingen neemt je omgeving je dan alles uit handen wat het leven leuk en spannend maakt: je auto, je geld, lekker koken, intimiteit, je privacy ook. Tot er niet zo gek veel meer overblijft om ’s ochtends voor op te staan. Zo wordt het voor een tachtigplusser steeds moeilijker om de touwtjes van zijn eigen leven in handen te houden.

Maar het kán anders.

In de lezing Grijsgedraaid – waarom we bang moeten zijn om oud te worden laat Ann Peuteman zien hoe we ervoor kunnen zorgen dat de mensen om ons heen ook na hun tachtigste kunnen blijven wie ze altijd al zijn geweest. En dat blijkt een pak eenvoudiger te zijn dan je zou denken. 

 

 LEESTIP  Ann verdiept zich al jaren in het leven en de rechten van 80-plussers, over de manier waarop we met ouderen omgaan en verzorgt gastlessen voor verschillende opleidingen voor gezondheidswerkers. Waarom we bang moeten zijn om oud te worden | Deelmee

 

Ann Peuteman neemt ons in dit Webinar mee en gaat met ons in gesprek hoe we het anders kunnen doen. 

Ann is journaliste bij het weekblad Knack. De voorbije jaren heeft ze zich ook verdiept in het thema ouderen. Ze schreef er tientallen artikels en drie boeken over. ‘Grijsgedraaid’ gaat over de rechten van ouderen , ‘Verplant’ over de woonzorgcentra en nu is er dus ook ‘Rebels’.

‘Dat ik niet meer kan bijdragen aan de samenleving. Dat is ook mijn angst.’

Haar interesse en engagement overstijgen ondertussen de journalistiek, zegt ze zelf. Ze heeft de voorbije jaren tientallen 75-plussers gesproken, bezoekt hen nog regelmatig en houdt de vinger aan de pols door veel op het terrein te zijn. Ze geeft ook lezingen en workshops, onder meer aan sociale professionals.

“Het is een beetje mijn levenswerk aan het worden”, zegt ze. “Al mijn vrije tijd gaat er naar toe.” Het is de verontwaardiging die haar drijft. De drang om er ook concreet iets aan te doen. “Er heeft altijd wel een activist in mij gescholen. Ik was vroeger vrijwilliger bij een Wereldwinkel en liep mee tijdens betogingen. Ik heb even getwijfeld of ik sociaal werk zou studeren of toch Germaanse filologie wat het finaal is geworden.”

Ageism

Tijdens nagesprekken met bekende politici en opiniemakers op leeftijd was het haar al opgevallen. Er is iets mis met de manier waarop we met ouderen omgaan.

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!