Activiteit

Attente plekken en betrokken professionals in de grote stad

13 november
Maandag 13 november 2023
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

De attente stad

We wonen langer thuis, ook als we het niet meer zelfstandig redden. Wie vanwege gezondheid of beperking in een kwetsbare positie terechtkomt, is steeds meer aangewezen op contacten, hulp en zorg in de eigen buurt. De buurt wordt zo belangrijker als zorgzame plek: een plek waar mensen elkaar ontmoeten, oog hebben voor elkaars situatie en beperkingen, en waar nodig elkaar de helpende hand toesteken – soms door een behulpzame buur, soms een betrokken professional. Toch is zo’n zorgzame buurt geen vanzelfsprekendheid – zeker in een grote en superdiverse stad als Amsterdam, waar mensen makkelijk langs elkaar heen leven.

Alledaagse Attentheid

Dit betekent niet dat stadsbewoners onverschillig zijn. Een praatje met een attente buur wordt gewaardeerd en kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en herkenning – zeker voor mensen in een kwetsbare situatie. ‘Alledaagse attentheid’ in de buurt kan een belangrijke rol spelen bij het prettiger en langer thuis wonen door ouderen of mensen met een beperking. Buurtbewoners geven desgevraagd aan best meer voor hun buurtgenoten te willen doen, hoewel ze in de praktijk vaak schromen om zich daadwerkelijk in andermans leven te mengen.

Ludo Glimmerveen, Josje Schut collega’s bij het Ben Sajet Centrum onderzoeken daarom zulke ‘alledaagse attentheid’ in diverse buurten in Amsterdam.

  • Wat zijn ‘attente’ plekken en initiatieven die uitnodigen tot ontmoeting?
  • Hoe kunnen hierbij ook informele steunrelaties ontstaan?
  • En welke rol spelen professionals hierbij (of niet)?

 

 LEESTIP het artikel Attente plekken in de grote stad | Deelmee

In dit Webinar bespreken Ludo en Josje de diverse kansen, uitdagingen en dilemma’s rondom zulke attente plekken in de stad – zowel binnen als buiten het professionele domein. Wat is de waarde van deze plekken, en voor wie eigenlijk? En in hoeverre zijn zulke plekken ‘maakbaar’?

Ludo Glimmerveen is onderzoeker en programmaleider ‘Alledaagse attentheid in de superdiverse stad’ bij het Ben Sajet Centrum. Daarnaast werkt hij als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In zijn onderzoek kijkt Ludo naar veranderende rollen en relaties in de langdurige zorg, zowel binnen professionele organisaties als in de bredere samenleving.

Josje Schut werkt als socioloog en onderzoeker bij het Ben Sajet Centrum aan het programma ‘Alledaagse attentheid in de superdiverse stad’. Daarnaast rond zij haar promotieonderzoek af aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarin zij focust op de rol en ervaringen van mensen zonder migratieachtergrond bij het samenleven in de superdiverse stad.

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!