Activiteit

Fysiek contact is een levensbehoefte

04 april
4 april 2023
09:00 tot 10:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Levensbehoefte

Eén op de 7 bewoners in een verpleeghuis, mist romantisch, seksueel of intiem contact! Blijkt uit het rapport ‘Jezelf zijn in het verpleeghuis’ van het Sociaal Plan Bureau (SCP). Terwijl intimiteit en seksualiteit bij het leven horen en een levensbehoefte zijn, hoe oud je ook bent.

Erover praten is best lastig.

Daar waar persoonlijke behoefte, wensen of stille verlangens binnen het verpleeg- of verzorgingshuis van de bewoners onbeantwoord blijft, kan het zijn dat er onbegrepen gedrag en onwenselijk gedrag ontstaat.

Bewoners zijn 24/7 aangewezen op ons verzorgenden en als er bijna geen naasten meer zijn ... Tja, dan is de spoeling heel dun geworden om zulke intieme dingen te bespreken of bespreekbaar te maken of dat het verwoorden van deze intieme gevoelens moeilijk is geworden door ziekte.

Hoe kan de bewoner zichzelf datgene geven/gunnen als de ander, in dit geval de verzorgende er geen oog voor heeft of hierover niet in gesprek durft?

Juist oog en oor te hebben voor deze menselijke primaire levensbehoefte, maakt de kwaliteit van leven van bewoners net weer wat mooier. 

Wie is Jennie Bosch

Jennie is 55 lentes jong en 14 jaar getrouwd. Uit een eerder huwelijk is er een prachtige zoon van 32- en dochter van 30 jaar. Ik mag mijzelf sinds november 2022 oma noemen voor onze kleindochter.

Midden in de coronaperiode van 2020 ben ik van een fulltime administratieve baan geswitcht naar een parttime huiskamerassistente job. Daar waar ik weer leerde om écht iets voor iemand te betekenen.

De wens groeide om alsnog de opleiding VIG/MZ te gaan volgen, deze werd in 2021 mogelijk gemaakt. Ondertussen is mijn opleiding richting het einde en merk ik dat mijn persoonlijke passie en kracht zit in het delen van informatie over aanraken en aangeraakt worden, maar vooral van het professioneel bespreekbaar maken van seksualiteit en intimiteit. Hier zit geen taboe voor mij, alhoewel ik af en toe toch ook nog wel eens rode oortjes krijg 😉.

Interesse in deze webinar? 

Minimaal 5 deelnemers. 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.