Activiteit

Wat we van ouderen kunnen leren (als we tenminste écht luisteren)

05 april
5 april 2023
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Er is iets mis 

Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer.

Maar is dat wel zo?

In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. Hoewel ze perfect voor zichzelf kunnen spreken, lijken steeds meer beslissingen over hun hoofd heen te worden genomen.

De Belgische journaliste Ann Peuteman vroeg tientallen 75-plussers wat het hen precies zo moeilijk maakt om te blijven wie ze altijd al zijn geweest. Velen vinden het verschrikkelijk dat hun mening nooit meer wordt gevraagd, anderen zouden zo graag willen dat er nog een beroep wordt gedaan op hun kennis en ervaring en er zijn er ook heel wat die gek worden van de razendsnelle digitalisering.

Aan de hand van hun eigen verhalen legt Ann Peuteman uit waarom zoveel ouderen de grootste moeite hebben om de touwtjes over hun leven in handen te houden en vooral: wat we daaraan kunnen doen.

Wie is Ann Peuteman? Ann Peuteman is redactrice bij het Belgische weekblad Knack. Daarnaast verdiept ze zich al jaren in het leven en de rechten van tachtigplussers.

Daarover schreef ze Grijsgedraaid, waarom we bang moeten zijn om oud te worden en Verplant – waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum. Ze geeft ook lezingen en workshops over de manier waarop we met ouderen omgaan en verzorgt gastlessen voor verschillende opleidingen voor verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers. In het najaar van 2022 ging haar documentaire Rebels, over het kleine verzet van 75-plussers, in première en verscheen het gelijknamige boek.

Grijsgedraaid https://www.bol.com/be/nl/p/grijsgedraaid/9200000102208401/?bltgh=spd0VxVk-fkNiLBr4u5M2Q.2_18.24.ProductTitle

Verplant https://www.bol.com/be/nl/p/verplant/9300000005322297/?bltgh=spd0VxVk-fkNiLBr4u5M2Q.2_18.21.ProductTitle

Rebels https://www.bol.com/be/nl/p/rebels/9300000085209118/?bltgh=spd0VxVk-fkNiLBr4u5M2Q.2_18.19.ProductTitle

Video Rebels Rebels | Mentaal welbevinden & Zingeving | Deelmee

 

Foto's Philip Vanoutrive.

 

Interesse in deze webinar? 

Minimaal 5 deelnemers. 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.