Activiteit

Makelaar in de Wijk

01 november
Dinsdag 1 november 2022
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

In het Overijsselse Dalfsen gebeurt iets bijzonders. In de vijf dorpskernen poppen steeds meer ontmoetingsinitiatieven op, vanuit de wensen en behoeften van inwoners zelf. Tot wel veertig dorpsgenoten ontmoeten elkaar bij een goed gekookte en betaalbare maaltijd. Opbouwwerker Peter ten Have is de drijvende kracht hierachter.

Betekenisvolle rol

‘Ontmoetingen krijgen extra waarde als mensen er een betekenisvolle rol in krijgen’, zegt opbouwwerker Ten Have. Hij werkt vanuit het gedachtegoed van de methode Vangnetwerken, die stelt dat er betekenis ontstaat als er sprake is van wederkerigheid en verantwoordelijkheid. Ten Have vertelt hoe hij deze theorie in de praktijk brengt aan de hand van de ontstaansgeschiedenis van twee succesvolle eetcafés, de eerste in Dalfsen en nadien eentje in Nieuwleusen.

Iedere maandag open

Iedere maandag treffen buurtbewoners elkaar in het Kulturhus Trefkoele+ Dalfsen. Het voormalige eetcafé in het plaatselijke buurthuis werd gesloten in verband met bezuinigingen. Dat zorgde voor veel protest onder inwoners. Toen dat eetcafé moest sluiten zag Peter, voormalig cliënt van de RIBW, een kans. Peter kwam op het idee om gewoon door te gaan met het eetcafé, op een andere locatie. De vraag van de gemeente of Peter zijn werkzaamheden wilde uitbreiden naar andere dorpskernen. Peter weigerde dit vrijwillig te doen. Kort daarna werd Peter aangenomen bij welzijnsorganisatie Saam Welzijn als ervaringsdeskundig opbouwwerker (Peter zegt liever ‘ervaringswerker’)

Door zijn achtergrond weet Peter deelnemers te bereiken die voorheen niet snel naar een buurthuis zouden gaan. 

Peter ten Have neemt jullie mee in een interactieve sessie.  

Interesse in deze webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.