E-learning

Hulpvragers uit wijkgericht werken

Collectief belang

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
14 februari 2024 | 2 minuten lezen

Wijken

Uitwijken, afwijken, ontwijken zijn woorden waarin het werkwoord 'wijken' zit. Tegelijkertijd wil een hulpverlener, al dan niet professioneel, niets weten van wijken. Volhoudend eropaf! Maar dan wel op een gepaste wijze, aa nsluitend bij de behoefte van de hulpvrager. Het is de hulpvrager die het respect verdient van zijn omgeving om wie hij is en wat hij is of doet. 

Freaking out the Neighborhood - Mac DeMarco

Over deze module

Dit is een korte module uit de module reeks 'Wijkgericht werken'. Veel beroepsgroepen hebben aandacht voor het wijkgericht werken. Kenmerkend voor het wijkgericht werken is dat je werkt vanuit het collectief belang. In de module 'Wat is wijkgericht werken', kun je je verdiepen in wat wijkgericht werken is. 

In deze module gaat het over de hulpvragers uit een wijk. Dat wil niet zeggen dat je deze hulpvragers in iedere wijk tegenkomt, maar dat het voor zou kunnen komen. 'De wijk' staat hier voor het collectieve uitgangspunt. De hulpvragers zelf, die in deze module worden geportretteerd, zijn natuurlijk geen collectief, daarmee zou je ze tekort doen. Het gaat telkens om een individuele, unieke medeburger met zijn sociale netwer, die vanuit zijn eigen beoordelingsvermogen en potentiële kracht onderdeel is van de wijk waarin hij of zij woont.

Met dit filmpje van het Leger des Heils kun je een eerste heel korte indruk krijgen. 

 

In deze module wordt veel gebruik gemaakt van de volgende bronnen; 

Voor wie?

De module uit het 'Hulpvragers uit het wijkgericht werken' is een korte module uit de reeks 'Wijkgericht werken' en is geschikt voor alle studenten en professionals die werken en leren in de sector Zorg en Welzijn. 

Duur

Oplopend tot 240sbu ( afhankelijk van gekozen variant en samenstelling, zie inleiding).

Opbouw

De module biedt verwerkingsopdrachten en een portfolio-opdracht.  

Je kunt de module begeleid en onbegeleid volgen. De begeleide variant is op dit moment nog niet beschikbaar.

Bewijs van deelname

Als je deze module hebt afgerond, kan je een bewijs van deelname downloaden.

Artikelengierig naar deze e-Learning? Log dan hier in of meld je hier aan!

Plaats een reactie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties