Artikel

ReAction beschikbaar voor alle gemeenten en welzijnsorganisaties van Nederland!

Een VR Game voor en door jongeren!

Profielfoto van Ellen Zomer
3 januari 2022 | 1 minuut lezen

ReAction - gedrag veranderen!

Bij Games for Health gebruiken we de kracht van spelen om gedrag duurzaam te veranderen. Maar een game kan daarnaast ook erg goed gebruikt worden om bewustwording te creëren. In samenwerking met MEE & De Wering, jongeren uit Den Helder en organisatie Jongerenwerk Den Helder heeft Games for Health aan een fantastisch initiatief meegewerkt met de werknaam ‘messen trekken’. Het doel was om een oplossing te bedenken die jongeren laat beleven hoe het is om in een steekpartij te belanden, of te voorkomen dat het zover komt door de situatie te deëscaleren. Het resultaat is een prototype VR game genaamd ReAction.

 

Steekincidenten verdubbeld 

Het creëren van bewustwording onder jongeren is hard nodig. Uit de meest recente cijfers die MEE & de Wering op 24 augustus 2021 bij de landelijke politie heeft opgevraagd, blijkt dat het aantal steekincidenten onder minderjarigen in de afgelopen tien jaar is verdubbeld. In 2017 waren 162 verdachten t/m 17 jaar betrokken bij een messteekincident. In 2020 is dit aantal opgelopen tot 408 verdachten. Het messenbezit onder deze groep jongeren is zelfs verdrievoudigd. In 2017 werden 486 messen bij jongeren tot en met 17 jaar in beslag genomen. Ter vergelijking: in 2020 gebeurde dat maar liefst 1.565 keer.

“Door de game ben ik anders over messen gaan nadenken.” – Jongere na het spelen van ReAction

In ReAction stap je een interactieve digitale wereld binnen, waarin de keuzes van de speler een directe invloed hebben op de gebeurtenissen in de game. Zo wordt de speler zich bewust van zijn of haar eigen invloed op en verantwoordelijkheid in de situatie. De VR game is met de input van jongeren ontwikkeld, zodat de beleving optimaal aansluit tot de belevingswereld van de doelgroep.

Op 9 september jl., werd het prototype van ReAction gepresenteerd in de Hogeschool InHolland te Haarlem.

Wil je meer weten over Re:Action? Lees dan het bericht van Mee & de Wering over ReAction of neem contact op met Susan Rozemeijer, projectleider ReAction, via e-mail: info@susanrozemeijer.nl.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties